środa, 27 sierpnia 2014

Delikatna zupa łososiowa z porem




Pyszna, delikatna zupa rybna z łososiem i porem. Idealna dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem ryby. Moja ulubiona :) i bardzo prosta w przygotowaniu. 

Składniki:
1 l bulionu rybnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula
2 duże pory
2 ziemniaki
2 liście laurowe
sok z cytryny
300 g świeżego filetu z łososia
85 ml śmietany 18 %
sól i pieprz



Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę i usmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę, dodaj pokrojonego w cienkie paseczki pora i duś ok 3 minut. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę dopraw, dodaj łososia pokrojonego w kostkę i sok z cytryny.  Całość gotuj na małym ogniu ok 5 minut, aż ryba zacznie się rozpadać, dodaj śmietanę, delikatnie wymieszaj i gotowe!


Smacznego!


4 komentarze:

  1. mmm... jakie to miłe zobaczyć taką pyszność z samego rana :)
    palce lizać!
    a zdjęcia przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku jakie to musi być dobre ;)
    +świetne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy rybne a szczególnie te z łososiem. Koniecznie wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń