środa, 20 sierpnia 2014

Pierogi czekoladowo - cynamonowe z borówkami




Trochę eksperymentu przy pierogach i wyszły pysznie pyszne :)
 Coś dla łasuchów i dzieci, deser na ciepło podawany z lodami śmietankowymi ale i na zimno równie smaczny. Nic tylko zjadać!

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżeczka cynamony
3 łyżeczki kakao
ok 0,5 szklanki ciepłej wody 

Farsz:
200 g borówek
150 g czekolady mlecznej 



Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i solą dodajemy żółtko, olej i mieszając dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 2 mm, wyciskamy krążki szklanką, na krążek wkładamy  0,5 łyżeczki posiekanej na drobno czekolady i 2-3 borówki, formujemy pierożki. 

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 3-5 minut


Smacznego!








1 komentarz: