Naleśniki zapiekane ze szpinakiem
Szybkie obiady są świetnym rozwiązaniem w domu pełnym aktywnych ludzi. Najważniejsze to zjeść zdrowo i wiedzieć co jest w środku :) Naleśniki zapiekane ze szpinakiem to bardzo smaczny obiad albo wczesna kolacja. Do dzieła !
Naleśniki Składniki:
300 g mąki pszennej
2,5 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju + do smażenia
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni.
Porcja na 8-10 Naleśników
Farsz składniki:
1 pierś kurczaka
400 g szpinaku ja użyłam mrożonego
200 g pieczarek
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
180 g śmietany 18% (mała śmietana)
sól i pieprz do smaku
250 g żółtego sera gouda do posypania naleśników
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i usmaż pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przerzucić do miseczki, na tej samej patelni obsmaż cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę i dodaj pieczarki delikatnie mieszając obsmaż. Dodaj kurczaka i szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na małym ogniu smaż jeszcze kilka minut dodając śmietanę i doprawiając . Farsz delikatnie ostudź.
Naleśniki nasmaruj farszem, zwiń układaj w naczyniu przeznaczonym do pieczenia i posyp serem.
Czas pieczenia:
Naleśniki zapiekaj w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 10 - 15 minut.
Smacznego!
mniam! uwielbiam takie rarytasy! i zdjęcia piękne!
OdpowiedzUsuńbędę tu częstym gościem:)
Uwielbiam takie naleśniki, Twoje wygląda idealnie i przepysznie !!!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wolę naleśniki na słono niż na słodko, dzięki za kolejny przepis :-)
OdpowiedzUsuńSzpinak i ser żółty to moje drugie miejsce wśród naleśników, kocham <3 Przebijają je tylko naleśniki z czekoladą, bo jestem strasznym łasuchem :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki są w naczyniu układane jeden na drugim czy mi się wydaje?
OdpowiedzUsuńZrobiłam jeden rząd obok siebie. Lepiej jak jest jeden wtedy się równomiernie zapiekają.
UsuńPrzeRZucić! W przepisie wkradł się błąd ☺
OdpowiedzUsuńSuper dziękuję 😉 już poprawione.
UsuńProponuję dodać do farszu sera lazur :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki całej rodzinie bardzo smakowały. Przepis na pewno jeszcze nie raz wykorzystam.
OdpowiedzUsuń