czwartek, 7 sierpnia 2014

Lody miętowe z czekoladą


Składniki:
2 jajka
4 żółtka
200 g cukru
300 ml mleka
400 ml śmietany kremówki
duża garść świeżej mięty
zielony barwnik ok 1 łyżeczki
100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Krok 1
W rondelku podgrzewamy na wolnym ogniu mleko ze śmietaną, ciągle mieszając aż przy ściankach zaczną się pojawiać bąbelki.  

Krok 2
W misce jajka i cukier ubijamy blenderem na gęstą kremową masę i stopniowo dodajemy podgrzane mleko ze śmietaną ciągle mieszając. Następnie wszystko przelewamy do większego garnuszka, dodajemy posiekaną miętę  i gotujemy do momentu kiedy masa zacznie gęstnieć. Garnek odstawiamy do ostudzenia.

Krok 3
Mieszaninę przecedzić przez gęste sito aby pozbyć się liści mięty, dodać barwnik i przelać do naczynia przeznaczonego do zamrożenia.

Krok 4
Masę lodową mieszać co godzinę aby była puszysta. Jak zacznie gęstnieć dodać czekoladę, dobrze mieszając. 




Smacznego!

4 komentarze:

  1. Muszą być pyszne takie domowe lody, i ta orzeźwiająca mięta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och! Mój Mąż będzie zachwycony, jak Mu takie przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! : )) zapisuję przepis i w weekend ruszam z jego realizacją. Pozdrawiam, zaczynam obserwować i zapraszam do siebie : ) Dopiero zaczynam prowadzenie bloga, dlatego będzie mi bardzo miło kiedy do mnie wpadniesz: http://rowerowe-love.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale orzeźwiające :)

    OdpowiedzUsuń