sobota, 2 sierpnia 2014

Domowe ptasie mleczko



Coś do kawy? Domowe ptasie mleczko szybkie w wykonaniu i bez pieczenia :)

Składniki:
ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33
 8 białek
szczypta soli
1,5 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
sok z połowy cytryny
2 krople aromatu cytrynowego
1 cukier wanilinowy

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
4 łyżeczki cukru
2 łyżki śmietany 18%
70 g masła
2 łyżki wody

Przygotowanie:
Spód formy wyłożyć herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszając odstawiamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, jak są sztywne cały czas miksując dodajemy cukier, cukier wanilinowy, , sok z cytryny, aromat i żelatynę. Gotową masę wlewamy do blachy, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie polewy:
W kąpieli wodnej mieszamy wszystkie składniki, dobrze wymieszać i ostudzić. Jak zacznie tężeć należny polać ptasie mleczko i wstawić z powrotem do lodówki na ok 2-3 godzinki. 





Smacznego! 




10 komentarzy:

  1. Na upały idealne :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał! Genialne!!! Już wiem co zrobię z białek, które zalegają w lodówce. Ptasie mleczko wygląda bardzo smakowicie!
    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda kusząco :)
    I akurat mam nadmiar białek... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako, że jestesmy na dorobku i Misiek zadecydowal, ze pierwszym zakupem bedzie pralka, moje podboje cukiernicze ograniczaja sie do lodowkowych tworów, przepis wypróbuje z przyjemnością! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale to musi być pyszne! :) Dzięki za przepis, białka już nigdy się nei zmarnują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W jakiej ilość gorącej wody rozpuszczamy żelatynę??

    OdpowiedzUsuń
  7. Żelatynę rozpuszczam tak na oko 😊 ok 1cm od dna, tak żeby nie byla gumowa. Książkowo dajemy jedną łyżkę żelatyny na jedną łyżkę wody, ja daje odrobinkę wiecej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję bardzo za szybką odp.

    OdpowiedzUsuń
  9. a czy te herbatniki na spodzie bedą w trakcie konsumpcji twardawe czy lekko wilgotne?

    OdpowiedzUsuń