Domowe ptasie mleczko
Coś do kawy? Domowe ptasie mleczko szybkie w wykonaniu i bez pieczenia :)
Składniki:
ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33
8 białek
szczypta soli
1,5 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
sok z połowy cytryny
2 krople aromatu cytrynowego
1 cukier wanilinowy
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
4 łyżeczki cukru
2 łyżki śmietany 18%
70 g masła
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Spód formy wyłożyć herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dobrze mieszając odstawiamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, jak są sztywne cały czas miksując dodajemy cukier, cukier wanilinowy, , sok z cytryny, aromat i żelatynę. Gotową masę wlewamy do blachy, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie polewy:
W kąpieli wodnej mieszamy wszystkie składniki, dobrze wymieszać i ostudzić. Jak zacznie tężeć należny polać ptasie mleczko i wstawić z powrotem do lodówki na ok 2-3 godzinki.
Smacznego!
Na upały idealne :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńŁał! Genialne!!! Już wiem co zrobię z białek, które zalegają w lodówce. Ptasie mleczko wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;-)
Mmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńI akurat mam nadmiar białek... :)
Jako, że jestesmy na dorobku i Misiek zadecydowal, ze pierwszym zakupem bedzie pralka, moje podboje cukiernicze ograniczaja sie do lodowkowych tworów, przepis wypróbuje z przyjemnością! :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne! :) Dzięki za przepis, białka już nigdy się nei zmarnują :)
OdpowiedzUsuńW jakiej ilość gorącej wody rozpuszczamy żelatynę??
OdpowiedzUsuńŻelatynę rozpuszczam tak na oko 😊 ok 1cm od dna, tak żeby nie byla gumowa. Książkowo dajemy jedną łyżkę żelatyny na jedną łyżkę wody, ja daje odrobinkę wiecej.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za szybką odp.
OdpowiedzUsuńa czy te herbatniki na spodzie bedą w trakcie konsumpcji twardawe czy lekko wilgotne?
OdpowiedzUsuńBędą lekko wilgotne 😊
Usuń