Domowa wędzona kiełbasa




Składniki:

10 kg łopatki/szynki wieprzowej 
1,5 kg łopatki/ szynki wołowej 
3 kg boczku ( jeżeli boczek jest bardzo chudy dodać ok 1 kg słoniny) 
15 g pieprzu czarnego w ziarenkach 
5 g kolendry 
5 g gorczycy 
8 g ziela angielskiego 
5 liści laurowych 
kilka listków suszonej mięty 
ok 400 g soli peklującej/ do smaku
dodatkowo 
20 m jelita



Przygotowanie:
Boczek oskórować i z wołowiną przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach, wieprzowinę wraz ze słoniną jeżeli jest potrzeba, przepuścić przez praskę na średnich oczkach - wszystko wymieszać. Na patelni prażymy wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, następnie mielimy w młynku albo moździerzu i dodajemy z solą do mięsa. Mięso dobrze wyrabiamy ok 20-30 minut ( jeżeli będzie bardzo twarde dodajemy ok 0,5 szklanki zimnej wody.


Jelita dobrze myjemy i nadziewamy mięsem, co jakiś czas zakręcając aby powstały kiełbaski. Zawieszamy na kij i zostawiamy na 14 h aby przeszła smakiem i nabrała kolor. 
  
Mała porada jak sprawdzić czy mięso jest dobre: z jednej kiełbaski wyciągamy farsz i formujemy kotlecik- smażymy. Jeżeli smak spełnia nasze oczekiwania dajemy kiełbasę do wędzenia :) 


Wędzimy na ciepło ok 5 h.




Smacznego!

Zaglądajcie na mój ->  Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

Komentarze

  1. my też chjcemy wedzić

    http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka domowa kiełbasa najlepsza. Mój tato robi i jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ahh uwielbiam taką kiełbaskę !!
    na szczęście nie długo Święta i na pewno się pojawi u mnie taka domowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie czosnek?

    OdpowiedzUsuń
  5. A tej soli to nie za wiele?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie proporcje otrzymał mój tata od dziadka, a ja od taty i na prawdę smakuje świetnie 😊 To duża porcja kiełbasy

      Usuń
  6. 13 do 15 g soli na 1kg mięsa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 20 g soli i peklosoli razem na kilo miesa jest akurat.

      Usuń
    2. za uzo soli, 15 g soli na 1 kg to porcja optymalna, sprawdziłam , bo uczyłam się na własnych błędach, dodatkowo 2 g pieprzu i 1 zbąbek czosnku na 1 kg.

      Usuń
    3. Z solą bywa tak, kto jak lubi. Te proporcje które podałam stosuję zawsze i jeszcze nigdy ani w mojej rodzinie, ani wśród znajomych nie usłyszałam skargi, że jest jej za dużo. Ale oczywiście jeżeli lubisz mniej nie mam nic do gadania, każdy doprawia na swój sposób.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty