środa, 19 listopada 2014

Kawa bananowa


Kawa bananowa?
Czemu nie :)

Dzisiaj zapraszam was na pyszną kawę. Co prawda bez deseru, bo sama w sobie jest również idealnym deserem, więc więcej rozpusty nie ma :) a dodatkowo jest świetnym pretekstem na spotkanie z przyjaciółką. Ja osobiście jestem nią zachwycona i na pewno jeszcze nie jeden raz wykorzystam ten przepis. 

Składniki:
2 filiżanki kawy espresso
1 banan
1 gałka lodów waniliowych
20 ml mleka + mleko do spienienia piany

Przygotowanie:
W naczyniu blendujemy banana z mlekiem i lodami, dodajemy kawę. Przelewamy do wysokich szklanek i przykrywamy spienionym mlekiem.
Najlepiej spienia się mleko tłuste 3,2%. Super jest jak macie ekspres do kawy, a w nim wbudowany spieniacz, piana jest idealna, ale możecie to zrobić również za pomocą automatycznego ręcznego spieniacza  - pamiętajcie, że wtedy  mleko powinno być podgrzane  temperatura ok 60 C. 




Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Nie przepadam za kawą, ale z bananem chyba będzie dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...a jak ktoś nie ma w ogóle spieniacza to można użyć słoika (najlepiej z oryginalną zakrętką) i mocno mieszać trzymając w ściereczce żeby się nie opażyć ;) polecam tą kawke! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to jest świetny sposób :) można jeszcze użyć shakera ale należy pamiętać, że mleko musi być podgrzane.

      Usuń
  3. Kusisz:) Na pewno niedługo ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, bardzo lubię takie smakowe kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawi mnie takie subtelne połączenie napewno dziś wypróbuje nie moge się doczekać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna, uwielbiam smakowe kawy latem i wiosną :)

    OdpowiedzUsuń