Kawa bananowa
Kawa bananowa?
Czemu nie :)
Dzisiaj zapraszam was na pyszną kawę. Co prawda bez deseru, bo sama w sobie jest również idealnym deserem, więc więcej rozpusty nie ma :) a dodatkowo jest świetnym pretekstem na spotkanie z przyjaciółką. Ja osobiście jestem nią zachwycona i na pewno jeszcze nie jeden raz wykorzystam ten przepis.
Składniki:
2 filiżanki kawy espresso
1 banan
1 gałka lodów waniliowych
20 ml mleka + mleko do spienienia piany
Przygotowanie:
W naczyniu blendujemy banana z mlekiem i lodami, dodajemy kawę. Przelewamy do wysokich szklanek i przykrywamy spienionym mlekiem.
Najlepiej spienia się mleko tłuste 3,2%. Super jest jak macie ekspres do kawy, a w nim wbudowany spieniacz, piana jest idealna, ale możecie to zrobić również za pomocą automatycznego ręcznego spieniacza - pamiętajcie, że wtedy mleko powinno być podgrzane temperatura ok 60 C.
Smacznego!
Ja poproszę taką kawkę :-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kawą, ale z bananem chyba będzie dobra :)
OdpowiedzUsuń...a jak ktoś nie ma w ogóle spieniacza to można użyć słoika (najlepiej z oryginalną zakrętką) i mocno mieszać trzymając w ściereczce żeby się nie opażyć ;) polecam tą kawke! <3
OdpowiedzUsuńTak to jest świetny sposób :) można jeszcze użyć shakera ale należy pamiętać, że mleko musi być podgrzane.
UsuńZnam ten smak! Pychota!!!
OdpowiedzUsuńKusisz:) Na pewno niedługo ją zrobię :)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubię takie smakowe kawy :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawi mnie takie subtelne połączenie napewno dziś wypróbuje nie moge się doczekać:)
OdpowiedzUsuńPyszna, uwielbiam smakowe kawy latem i wiosną :)
OdpowiedzUsuń