Jabłkowe crumble
Crumble mogłabym jeść codziennie, latem jem z truskawkami, malinami, a jesienią z gruszkami, śliwkami albo jabłkami. Dzisiejsza propozycja jest z jabłkami orzechami i moimi ulubionymi migdałami. Deser w 15 minut idealny do kawki : 6 porcji.
Składniki:
6 jabłek
60 g cukru
150 g mąki krupczatki
100 g masła
50 g zmielonych migdałów
50 g zmielonych orzechów laskowych
( lody waniliowe jak ktoś lubi)
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
W misce blendujemy orzechy z migdałami, dodajemy mąkę i miękkie masło - wyrabiamy kruszonkę. W naczyniach do zapiekania wkładamy po obranym jabłku ( jabłko kroimy w kostkę) posypujemy 2 łyżeczkami cukru i kruszonką.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 25-35 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z lodami i kawą :)
Smacznego!
Oj pyszności, bardzo lubię takie zdrowe desery :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Mogłabym je jeść bez końca... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i... zapraszam do nas :)
ale to musi być pyszne... kurcze, nie mam naczynek do zapiekania... muszę koniecznie zakupić !
OdpowiedzUsuń