czwartek, 6 listopada 2014

Jabłkowe crumble


Crumble mogłabym jeść codziennie, latem  jem z truskawkami, malinami, a jesienią z gruszkami, śliwkami albo jabłkami. Dzisiejsza propozycja jest z jabłkami orzechami i moimi ulubionymi migdałami. Deser w 15 minut idealny do kawki : 6 porcji.

Składniki:
6 jabłek 
60 g cukru
150 g mąki krupczatki
100 g masła
50 g zmielonych migdałów
50 g zmielonych orzechów laskowych 
( lody waniliowe jak ktoś lubi)

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
W misce blendujemy orzechy z migdałami, dodajemy mąkę i miękkie masło - wyrabiamy kruszonkę. W naczyniach do zapiekania wkładamy po obranym jabłku ( jabłko kroimy w kostkę) posypujemy  2 łyżeczkami cukru i kruszonką.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 C przez 25-35 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z lodami i kawą :)


Smacznego!





3 komentarze:

  1. Oj pyszności, bardzo lubię takie zdrowe desery :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Mogłabym je jeść bez końca... :)
    Pozdrawiam i... zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to musi być pyszne... kurcze, nie mam naczynek do zapiekania... muszę koniecznie zakupić !

    OdpowiedzUsuń