sobota, 15 listopada 2014

Wiejskie Quiche



Z nadmiaru ziemniaków nie wiedziałam co zrobić, za każdym razem kiszka albo babka. Dzisiaj trochę inna odsłona bo ziemniaki w quiche - pysznie. Świetny obiad albo kolacja, a składniki znajdą się w każdym domu. No to co do dzieła :)

Składniki:
ciasto
200 g mąki
100 g miękkiego masła
szczypta soli
5-7 łyżek ciepłej wody

farsz
0,5 kg ziemniaków
150 g wędzonego boczku
2 cebule
pęczek pietruszki
1 łyżka klarowanego masła
4 jajka
300 ml śmietany 18%
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta papryki ostrej
sól i pieprz do smaku

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 



Przygotowanie:

Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. 


Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni smażymy boczek, pokrojony w kosteczkę i cebulę na złocisty kolor. 

Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą -ostudzić, obrać i pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać klarowane masło i podsmażyć ziemniaki na złotobrązowy kolor. Ziemniaki wymieszać z cebulą i boczkiem - wyłożyć na ciasto.

Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem.

Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu.

Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :)





Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł!Gratuluję kratywności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. woow! pyszności! mogę prosić kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne danie, z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy śmietana ma być kwaśna i gęsta czy rzadka taka do sosów? Pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam 18% tak jak napisałam w składnikach, ale ze słodką też będzie dobrze. Pozdrawiam

      Usuń