środa, 5 listopada 2014

Placuszki marchewkowe




Dzisiaj na obiad placuszki marchewkowe z dipem czosnkowym - pychota! Uwielbiam placki a szczególnie ziemniaczane, jednak ostatnio staram się je przyrządzić z wszystkiego i muszę powiedzieć, że te skupiły uwagę nie tylko wśród domowników ale także znajomych. Jak macie nadmiar marchewki, nie musicie jej dusić do obiadu ale możecie także ją podać w takiej wersji :)

Składniki:
500 g marchewki
pęczek pietruszki
3 jajka
80 g mąki pszennej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
sól i pieprz do smaku

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Marchewki obieramy i ścieramy a tarce z grubymi oczkami, dodajemy mąkę, wbijamy jajka, posiekana pietruszkę, oliwę i papryki - wszystko wymieszaj i dopraw.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy po obu stronach, aż się zarumienią. 

Idealnie smakują z dipem czosnkowym na bazie jogurtu :) 


Moja propozycja:
 2 ząbki czosnki przeciśnięte przez praskę
 1 łyżeczka suszonej bazylii
4 duże łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz do smaku


Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Ale fajne placuszki. Muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. qrcze no... nie lubię marchewki i to chyba mi już nigdy nie przejdzie, bo trwa od 30 lat :( choć wszystko wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł jutro zrobię je na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł ! Akurat mam zalegające marchewki - już wiem na co je wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wyglądaj, bedę musiala zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj na obiad dla Syna, nie je mięsa :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mozna uzyc mąke kukurydziana??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z kukurydzianą ale dlaczego nie 😉. Myślę, że mogą być dobre

      Usuń