Placuszki marchewkowe
Dzisiaj na obiad placuszki marchewkowe z dipem czosnkowym - pychota! Uwielbiam placki a szczególnie ziemniaczane, jednak ostatnio staram się je przyrządzić z wszystkiego i muszę powiedzieć, że te skupiły uwagę nie tylko wśród domowników ale także znajomych. Jak macie nadmiar marchewki, nie musicie jej dusić do obiadu ale możecie także ją podać w takiej wersji :)
Składniki:
500 g marchewki
pęczek pietruszki
3 jajka
80 g mąki pszennej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i ścieramy a tarce z grubymi oczkami, dodajemy mąkę, wbijamy jajka, posiekana pietruszkę, oliwę i papryki - wszystko wymieszaj i dopraw.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy po obu stronach, aż się zarumienią.
Idealnie smakują z dipem czosnkowym na bazie jogurtu :)
Moja propozycja:
2 ząbki czosnki przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka suszonej bazylii
4 duże łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz do smaku
Smacznego!
Ale fajne placuszki. Muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńqrcze no... nie lubię marchewki i to chyba mi już nigdy nie przejdzie, bo trwa od 30 lat :( choć wszystko wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńHehe może placki to zmienią 😊
UsuńSuper pomysł jutro zrobię je na obiad :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł ! Akurat mam zalegające marchewki - już wiem na co je wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńpyszne i jaki cudny kolor mają!
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądaj, bedę musiala zrobic.
OdpowiedzUsuńDzisiaj na obiad dla Syna, nie je mięsa :) Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńMozna uzyc mąke kukurydziana??
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z kukurydzianą ale dlaczego nie 😉. Myślę, że mogą być dobre
Usuń