poniedziałek, 10 listopada 2014

Mus z białej czekolady ...



Wielka rozpusta! Przez tą deszczową pogodę, należy nam się coś słodkiego, z owocami i czekoladą. No ta to zawsze jest idealna na poprawę humoru :) Szybki deser dla czterech szczęśliwców, chyba że zrobimy go więcej, albo zjemy wszystko sami.

Składniki:
300 ml śmietany kremówki
200 g białej czekolady
2 łyżki mleka
6 łyżeczek żelatyny
3 łyżki gorącej wody
100 g płatków migdałów
4 banany
200 g jagód
2 łyżki miodu

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Migdały uprażyć, podzielić na cztery części i wypełnić dno szklaneczek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie - pozostawić do delikatnego ochłodzenia. W misce ubić śmietanę na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i połączyć ze śmietaną, delikatnie mieszając łyżką, dodać żelatynę. Gotowym musem zalać migdały i wstawić szklanki do lodówki na 1h. 

Banany obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z miodem i jagodami. Smażyć na małym ogniu. Owoce z syropem ostudzić i ułożyć na musie.


Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Oj narobiłaś mi smaka na słodkie :) I to od samego rana :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie

    http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. No cóż... chyba umarłam i trafiłam do raju! :) To ja tu zostanę na dłużej, zajmę się tym cudem natury i proszę nam nie przeszkadzać :)

    Pozdrawiam i zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj jest taki szaro-bury dzionek, że taki deser zjadłabym ze smakiem, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. coś wspaniałego!

    zapraszam do siebie i obserwowania

    http://blogmanekineko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, takie pyszności każdemu poprawią humor :)

    OdpowiedzUsuń