sobota, 22 listopada 2014

Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami.


Uwielbiam muszle makaronowe, można je przyrządzać na 1000 sposobów i za każdym razem są pyszne. Dzisiaj mam dla was bardzo prosty przepis, praktycznie samo się robi :) no troszeczkę musimy pomóc :)
Przepis jest na obiad dla 6 osób.

Składniki:
1 duże opakowanie muszli ( ok 40 sztuk)
250 g mięsa mielonego ( ja wżyłam wołowiny)
150 g pieczarek
3 ząbki czosnku
1 cebula
puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki masła
1 szklanka bulionu
300 g sera ( użyłam goudy)
1 łyżeczka: oregano, bazylii, słodkiej papryki
0,5 łyżeczki chilli
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie ( al dente), następnie wyłożyć go tak aby się nie posklejał. 
Na patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty.

Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia smarujemy oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem polewamy ułożone muszle i posypujemy je startym serem. 

  

Muszle pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175 C przez 35-50 minut. 





Smacznego!

3 komentarze:

  1. Mniam, też niedawno robiłam, a może dawno, ten czas tak leci. A muszelki smakowicie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialnie wyglądają! :) Ale stawiam, że prezentacja (mimo bardzo wysokiego poziomu) i tak, ze smakiem przegrywa.

    OdpowiedzUsuń