Kotleciki z kaszy jaglanej
Tak jak obiecywałam znowu pojawia się kasza jaglana :) i to w wersji obiadowej zamiast ziemniaków. Kotleciki są świetnym dodatkiem do obiadu ale również są pyszne same w sobie, a z dipem jogurtowym smakują obłędnie. Przepis jest banalnie prosty tak jak wykonanie, dlatego gorąco polecam.
Porcja na 12 kotlecików
Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
pęczek pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Fajne składniki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsyp do garnuszka i zalej dwoma szklankami wrzącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Następnie ugotuj w osolonej wodzie - gotuj ok 20 minut, przelej kaszę zimną woda i ostudź. Czosnek, cebulę i pietruszkę drobno posiekaj i wymieszaj z mąka i kaszą, dopraw i uformuj małe kotleciki. Smaż na oleju na lekko brązowy kolor z obu stron.
Smacznego!
cudne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam bardzo podobne i powiem że są przeypyszne :D mogę jak najbardziej polecić :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na gwiazdkową akcję blogerską :)
http://testacja.blogspot.com/2014/11/ho-ho-ho-gwiazdka-blogerska-z-testacja.html
PS> oczywiście obserwuję:)
testacja.blogspot.com
Z czym najlepiej podawać kotleciki? Z jakimś mięsem, surówką? Totalnie nie mam pojęcia :( Czy tylko z jakimś jogurtem?
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam jeść je same albo z sosem czosnkowym lub pieczarkowym. Natomiast moja polówka używa kotlecików zamiast ziemniaków do mięsa.
Usuńczym można zamienić mąkę kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić zwykłą mąką :)
UsuńJa do masy dodaje podsmażone pieczarki lub pomidorki suszone w oleju i czarne oliwki. Tez dobre :)
OdpowiedzUsuńa czy można zamiast smażyć je na oleju to upiec w piekarniku ?
OdpowiedzUsuńTak, w 180C jednak będą trochę suche. Polecam olej kokosowy do smażenia
UsuńMozna uzyc kaszy jeczmiennej? ;) Akurat ta mam w domu. :p
OdpowiedzUsuńTak 😊 jednak proszę sprawdzić czy nie będzie konieczności dodać jeszcze jedno jajko. Okaże się podczas formowania kotlecików
UsuńA co robimy z mąką kukurydziana opraczamy w niej kotleciki tak ?
OdpowiedzUsuńMąkę dodajemy do mieszanki i wszystko ze sobą łączymy, dopiero potem formujemy kotleciki. 😉 Pozdrawiam
UsuńW przepisie nie ma jajka a w odpowiedzi pod kaszą j. jest. To dodaje się to jajko czy nie ?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie nie używamy jajka. Jajko dodajemy w przypadku zamiany kaszy np na gryzaną, która jest sypka.
OdpowiedzUsuń