sobota, 29 listopada 2014

Kotleciki z kaszy jaglanej









Tak jak obiecywałam znowu pojawia się kasza jaglana :) i to w wersji obiadowej zamiast ziemniaków.  Kotleciki są świetnym dodatkiem do obiadu ale również są pyszne same w sobie, a z dipem jogurtowym smakują obłędnie. Przepis jest banalnie prosty tak jak wykonanie, dlatego gorąco polecam.

Porcja na 12 kotlecików

Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej 
pęczek pietruszki
1 cebula 
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki kukurydzianej 
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Fajne składniki znajdziecie tutaj 
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsyp do garnuszka i zalej dwoma szklankami wrzącej wody, przykryj i odstaw na 20 minut. Następnie ugotuj w osolonej wodzie - gotuj ok 20 minut, przelej kaszę zimną woda i ostudź. Czosnek, cebulę i pietruszkę drobno posiekaj i wymieszaj z mąka i kaszą, dopraw i uformuj małe kotleciki. Smaż na oleju na lekko brązowy kolor z obu stron. 




Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Ostatnio robiłam bardzo podobne i powiem że są przeypyszne :D mogę jak najbardziej polecić :)

    Zapraszam do mnie na gwiazdkową akcję blogerską :)
    http://testacja.blogspot.com/2014/11/ho-ho-ho-gwiazdka-blogerska-z-testacja.html
    PS> oczywiście obserwuję:)
    testacja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Z czym najlepiej podawać kotleciki? Z jakimś mięsem, surówką? Totalnie nie mam pojęcia :( Czy tylko z jakimś jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam jeść je same albo z sosem czosnkowym lub pieczarkowym. Natomiast moja polówka używa kotlecików zamiast ziemniaków do mięsa.

      Usuń
  3. czym można zamienić mąkę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja do masy dodaje podsmażone pieczarki lub pomidorki suszone w oleju i czarne oliwki. Tez dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy można zamiast smażyć je na oleju to upiec w piekarniku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w 180C jednak będą trochę suche. Polecam olej kokosowy do smażenia

      Usuń
  6. Mozna uzyc kaszy jeczmiennej? ;) Akurat ta mam w domu. :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak 😊 jednak proszę sprawdzić czy nie będzie konieczności dodać jeszcze jedno jajko. Okaże się podczas formowania kotlecików

      Usuń
  7. A co robimy z mąką kukurydziana opraczamy w niej kotleciki tak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę dodajemy do mieszanki i wszystko ze sobą łączymy, dopiero potem formujemy kotleciki. 😉 Pozdrawiam

      Usuń
  8. W przepisie nie ma jajka a w odpowiedzi pod kaszą j. jest. To dodaje się to jajko czy nie ?

    OdpowiedzUsuń
  9. W tym przepisie nie używamy jajka. Jajko dodajemy w przypadku zamiany kaszy np na gryzaną, która jest sypka.

    OdpowiedzUsuń