piątek, 7 listopada 2014

Krokiety z wołowiną i rosołem



Dzisiaj coś czego nie jadłam już dobrych parę lat. Każdy zna krokiety z rosołem, moje są jednak z ulubionym farszem mojej mamy więc muszę się tym z wami podzielić :) Nie będę się rozpisywała ochh bo są najlepsze, z krokietami każdy ma inne gusta. Jednak może ktoś z was skusi się :)





Naleśniki Składniki: 
300 g mąki pszennej 
2,5 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli 
1 łyżka oleju + do smażenia

Farsz: 
700 g mięsa wołowego 
1 cebula
1 łyżka masła

dodatkowo
jajko
bułka tarta do obtoczenia
2 łyżki masła klarowanego do smażenia


Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się naleśnik zarumieni. 
Porcja na 8-10 Naleśników

Ugotuj rosół na wołowinie, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle , nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku (najlepiej mieszając ręką).

Naleśniki wypełnij farszem i zwiń, obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tarte. Czynność powtórz z każdym naleśnikiem, smaż na patelni, aż zarumienią się z każdej strony. 

Krokiety smakują najlepiej z ciepłym rosołem.




Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Pycha :-) wpraszam się dzisiaj do Ciebie na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno takich nie jadłam :) pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowita propozycja na obiad :))

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale farsz trzeba usmarzyc razem skladniki tak?
    I potem do krokietow powkladac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farszu nie trzeba smażyć tylko połączyć składniki, mięso jest wcześniej ugotowane.

      Usuń