Krokiety z wołowiną i rosołem
Dzisiaj coś czego nie jadłam już dobrych parę lat. Każdy zna krokiety z rosołem, moje są jednak z ulubionym farszem mojej mamy więc muszę się tym z wami podzielić :) Nie będę się rozpisywała ochh bo są najlepsze, z krokietami każdy ma inne gusta. Jednak może ktoś z was skusi się :)
Naleśniki Składniki:
300 g mąki pszennej
2,5 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju + do smażenia
Farsz:
700 g mięsa wołowego
1 cebula
1 łyżka masła
dodatkowo
jajko
bułka tarta do obtoczenia
2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się naleśnik zarumieni.
Porcja na 8-10 Naleśników
Ugotuj rosół na wołowinie, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle , nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku (najlepiej mieszając ręką).
Naleśniki wypełnij farszem i zwiń, obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tarte. Czynność powtórz z każdym naleśnikiem, smaż na patelni, aż zarumienią się z każdej strony.
Krokiety smakują najlepiej z ciepłym rosołem.
Smacznego!
Pycha :-) wpraszam się dzisiaj do Ciebie na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńdawno takich nie jadłam :) pysznie
OdpowiedzUsuńSmakowita propozycja na obiad :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ale farsz trzeba usmarzyc razem skladniki tak?
OdpowiedzUsuńI potem do krokietow powkladac
Farszu nie trzeba smażyć tylko połączyć składniki, mięso jest wcześniej ugotowane.
Usuń