Strąkowe jednogarnkowe z karkówką
Dania jednogarnkowe wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj przedstawiam Wam Strąkowe z karkówką. Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad.
Składniki:
100 g fasoli
100 g zielonego groszku
100 g fasolki szparagowej
300 g karkówki
1 duża cebula
1 puszka pomidorów w puszcze bez skórki
szklanka czerwonego wina wytrawnego
kilka kropli tabasco
liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Fasolę moczymy całą noc aby zmiękła. Karkówkę kroimy na małą kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku, dodajemy cebulę, fasolę i wlewamy szklankę wody i wina. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok 40 minut. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu i tabasco, następnie dodajemy pomidory, fasolkę szparagową i groszek gotujemy jeszcze 30 minut. 10 minut przed końcem możemy doprawić do smaku.
Smacznego!
Super! Zmodyfikuję troszkę i zrobię z cieciorką :)
OdpowiedzUsuńTakie dania są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńdania jednogarnkowe to najlepsze pomysły na obiad
OdpowiedzUsuń