poniedziałek, 24 listopada 2014

Strąkowe jednogarnkowe z karkówką


Dania jednogarnkowe wcale nie muszą być nudne. Dzisiaj przedstawiam Wam Strąkowe z karkówką. Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad.

Składniki:
100 g fasoli
100 g zielonego groszku
100 g fasolki szparagowej
300 g karkówki
1 duża cebula
1 puszka pomidorów w puszcze bez skórki 
szklanka czerwonego wina wytrawnego 
kilka kropli tabasco
liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Fasolę moczymy całą noc aby zmiękła. Karkówkę kroimy na małą kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku, dodajemy cebulę, fasolę i wlewamy szklankę wody i wina. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok 40 minut. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu i tabasco, następnie dodajemy pomidory, fasolkę szparagową i groszek gotujemy jeszcze 30 minut. 10 minut przed końcem możemy doprawić do smaku.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Super! Zmodyfikuję troszkę i zrobię z cieciorką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dania jednogarnkowe to najlepsze pomysły na obiad

    OdpowiedzUsuń