Piernik przekładany masą jogurtową
Pierniki piekę tylko na Święta i co roku tradycyjnie pojawia się piernik mojej babci. Tak naprawdę to nie o piernik tu chodzi tylko masę jogurtową. Jest przepyszna, delikatna i komponuje się idealnie z piernikiem. Jeden minus jest tylko taki, że idealna wychodzi w makutrze. Na szczęście makutra nie jest droga i można ją dostać w większości supermarketów. Także dla tej masy warto kupić makutrę i zaprać się za wypiek.
Składniki
ciasto
500 g mąki
250 g cukru
250 g miodu
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kawy naturalnej
1 opakowanie przyprawy do piernika
masa
300 g masła
1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
ciasto
100 g cukru wsypujemy do garnuszka i na małym ogniu podgrzewamy, aż zacznie się rozpuszczać i robi się ciemnobrązowy kolor. Jak karmel się utworzy delikatnie dolewamy 2 łyżki wody, ściągamy z ognia do ostudzenia.
W misce miksujemy masło z żółtkami i resztą cukru. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, miód, karmelizowany cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika - mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wlewamy do blachy prostokątnej, wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym pierniku na 180 C przez 30 minut - dół, następnie ok 15-20 minut góra - dół.
Ciasto ostudzamy, obcinamy brzegi i przekrajmy na 3 równe placki.
masa
W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem, powolutku dodajemy po jednej łyżce jogurtu, cały czas ucierając na jednolita masę ( jeżeli dodamy za szybko jogurt, masa nam się rozwarstwi).
Masę dzielimy na dwie części i przekładamy nią piernik. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 2h.
Smacznego!
Fajny pomysł na krem ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze piernika z takim kremem. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńjaki wymiar blachy??
OdpowiedzUsuńUżywam zawsze uniwersalnych bach żeby było łatwiej :)
Usuńwymiary 39,5 cm x 23,5 cm x 6 cm
Pozdrawiam i Wesołych wypieków życzę
witam o co chodzi z kawą naturalną? jaka to kawa zwykla parzona czy jaka?
OdpowiedzUsuńZwykła kawa rozpuszczalna 😊 wpisałam naturalna, gdyż wcześniej miałam pytania czy inka albo cappuccino mogą być - te nie mogą 😉
Usuńdziekuje za odpowiedz :) w takim razie bede robic to ciasto na swieta, fajnie ze robi Pani wlasnie na standardowa blache bo czesto robiac z blogow naprawde wymyslaja z tymi formami i rozmiarami i nie w sposob zrobic nie majac 20 rodzajow blach :D
UsuńMiło mi 😊 staram się żeby wszystkie przepisy były wykonywalne w normalnym domu i ze sprzętem jaki każdy posiada.
UsuńMam pytanie.O co chodzi z tym pieczeniem 30 min góra,nast 15-20 min góra-dó?
OdpowiedzUsuńPiekarniki mają opcję pieczenia samej góry, osobno dołu albo góra i dół w tym samym momencie 😊 Dlatego rozdzieliłam pieczenie tak żeby dobrze wyrosło
UsuńWitam, czy ciasto przed dodaniem białek ma mieć konsystencje suchego piasku? I nie wiem z jakiego powodu w cieście wyszły mi grudki. Proszę o odp.
OdpowiedzUsuńCiasto przed dodaniem białek powinno mieć konsystencję ciasta biszkoptowego gęstego, po dodaniu ubitych białek masa ciasta stanie się rzadsza i przypomina konsystencją ciasta biszkoptowego.
Usuń