czwartek, 20 listopada 2014

Jajko w koszulce z chipsami bekonowymi na rukoli



Kto nie lubi jajek, a z dodatkiem bekonu hmmm idealne. Dzisiaj jajko w koszulce jest idealne dla osób, które uwielbiają jajka na miękko ale wychodzi im na twardo :( oraz dla tych, którzy kochają jajka sadzone ale chcą ograniczyć tłuszcz. 

Polecam je jako śniadanie :)



Składniki:
1 jajko
1 łyżka białego octu winnego
sól
garść rukoli
3 plastry wędzonego boczku
10 g sera typu włoskiego
kilka orzechów włoskich

sos:
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:
Na talerzu układamy rukolę, orzechy, pokrojony ser. Wszystko to skrapiamy sosem z połączonych składników. Na patelni bez tłuszczu smażymy boczek, do chrupkości - wykładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się tłuszczu i układamy na rukolę. 

W garnuszku gotujemy wodę z octem, doprowadzamy do wrzenia . W chwili wrzenia dodajemy sól, rozbijamy jajko w oddzielnej miseczce i delikatnie zanurzamy w wodzie, tak aby jajko się nie rozlało. Gotujemy około 2 minut, białko musi się ściąć jednak żółtko powinno mieć płynną konsystencję. Jajko wyjmujemy delikatnie za pomocą łyżeczki z dziurkami i układamy  na sałatce z rukoli.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Super danie. Pięknie podane jak w najlepszej restauracji :-)

    OdpowiedzUsuń