niedziela, 23 listopada 2014

Sałatka z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem



Dzisiaj serwuję pyszną sałatkę z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem. Ostatnio nastała moda na zdrowe jedzenie, a na szczycie jest kasza jaglana. Ja również postanowiłam przygotować dla Was trochę ciekawych przepisów, mam nadzieję że będą Wam się  podobać i oczywiście smakować. Przepisy będą bardzo lekkie wręcz można je podpiąć do przepisów fit. Jak ktoś jeszcze nie próbował, to właśnie nastał czas aby zacząć używać kaszy i w waszej kuchni. 

Na moim blogu zwiększą swą obfitość przepisy fit. Związane to będzie z ważnym wydarzeniem w moim życiu do którego muszę mieć świetną sylwetkę :D  Większość Pań na pewno wie o co chodzi :) Jednak nie bójcie się będą również normalne dania i oczywiście słodkości, które zresztą kocham :)

Zabierajmy się za sałatkę. 

Składniki:
ok 15 g rukoli 
1 pierś kurczaka
10 g serka typu włoskiego
pomidorki koktajlowe ( ok 10 sztuk)
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka masła
tymianek, oregano, słodka papryka, sól, pieprz

sos:
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
(wszystkie składniki łączymy)

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Kaszę zalewamy w garnuszku 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Następnie gotujemy z solą ok 20 minut. Po ugotowaniu dodajemy masło, mieszamy i studzimy.
Kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni grillowej (można dodać trochę oliwy, jednak ja nie używałam). 

Kaszę jaglaną mieszamy z rukolą, układamy pokrojone pomidorki, serek w kostkę i kurczaka. Wszystko to polewamy mieszanką sosu. 



Smacznego!







5 komentarzy:

  1. o...moje smaki :-) na pewno wypróbuję i to już niebawem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała, zdrowa sałatka, zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://coolinarnie.pl/2014/11/14173/jesienny-konkurs-z-kasza-do-zdobycia-ksiega-szefow-kuchni

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam. Idealna! Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dobra! po wierzchu posypałem jeszcze koperkiem... bo miałem :)

    OdpowiedzUsuń