czwartek, 13 listopada 2014

Croissanty z borowikami




Uwielbiam ciasto francuskie, jednak tylko raz odważyłam się sama je zrobić. Było pyszne jednak czasochłonne. Kupuję gotowe ciasto, jednak z nadzieniem można poeksperymentować i wychodzi pysznie. Takie croissanty są idealnym drugim śniadaniem. Doskonałe są na ciepło jednak na zimno smakują równie pysznie :).

Porcja: 12 croissantów

Składniki:
270 g  ciasta francuskiego
150 g borowików
10 g suszonych grzybów
pęczek szczypiorki
sól, pieprz
1 jajko - do posmarowania

Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 minut aby zmiękły. Grzyby mielimy przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach.  Szczypiorek siekamy bardzo drobno, dodajemy do grzybów, dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku.

Ciasto tniemy na trójkąty, przy szerszej krawędzi układamy łyżeczkę farszu i zawijamy w rogaliki.



Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy w 200 C przez 15 minut.


Smacznego!


3 komentarze:

  1. Serio? I tyle? To aż takie proste? Dla mnie kuchnia to zakazane miejsce, ale jeśli to mi wyjdzie, to chyba w niej zamieszkam, bo uwielbiam ciasto francuskie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przepisy proste i dobre. Nie jestem zwolennikiem gotowych produktów z wyjątkiem ciasta francuskiego, ono jest dostępne wszędzie! Możesz użyć farszu takiego jakiego chcesz, na słodko, słono. Za każdym razem inne i Twoje ulubione :)

      Usuń
  2. też bardzo lubię gotowe ciasto francuskie, szczególnie, że moja kuchnia jest w sumie wnęką kuchenną i robienie takiego ciasta tam, to już w ogóle byłaby masakra :P

    OdpowiedzUsuń