Croissanty z borowikami
Uwielbiam ciasto francuskie, jednak tylko raz odważyłam się sama je zrobić. Było pyszne jednak czasochłonne. Kupuję gotowe ciasto, jednak z nadzieniem można poeksperymentować i wychodzi pysznie. Takie croissanty są idealnym drugim śniadaniem. Doskonałe są na ciepło jednak na zimno smakują równie pysznie :).
Porcja: 12 croissantów
Składniki:
270 g ciasta francuskiego
150 g borowików
10 g suszonych grzybów
pęczek szczypiorki
sól, pieprz
1 jajko - do posmarowania
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 minut aby zmiękły. Grzyby mielimy przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach. Szczypiorek siekamy bardzo drobno, dodajemy do grzybów, dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku.
Ciasto tniemy na trójkąty, przy szerszej krawędzi układamy łyżeczkę farszu i zawijamy w rogaliki.
Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy w 200 C przez 15 minut.
Smacznego!
Serio? I tyle? To aż takie proste? Dla mnie kuchnia to zakazane miejsce, ale jeśli to mi wyjdzie, to chyba w niej zamieszkam, bo uwielbiam ciasto francuskie! :)
OdpowiedzUsuńSą przepisy proste i dobre. Nie jestem zwolennikiem gotowych produktów z wyjątkiem ciasta francuskiego, ono jest dostępne wszędzie! Możesz użyć farszu takiego jakiego chcesz, na słodko, słono. Za każdym razem inne i Twoje ulubione :)
Usuńteż bardzo lubię gotowe ciasto francuskie, szczególnie, że moja kuchnia jest w sumie wnęką kuchenną i robienie takiego ciasta tam, to już w ogóle byłaby masakra :P
OdpowiedzUsuń