piątek, 21 listopada 2014

Czekoladowa Piękność - czyli tarta czekoladowa na kokosowym spodzie


Tak zdecydowanie to jest czekoladowa piękność, a smakuje "nieziemsko" .
Musicie spróbować!

Składniki:
ciasto
150 g mąki
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki kakao
150 g masła
1 duże żółtko

mus z białej czekolady
100 ml śmietany 30%
1 łyżka mleka
100 g serka mascarpone
5 płaskich łyżek żelatyny deserowej ( albo 2 łyżki zwykłej)
6 łyżek wody

dodatkowo


Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
Umieść w mikserze mąkę, wiórki kokosowe, cukier puder, kakao i masło. Rozdrabniaj do konsystencji małych okruchów. Dodaj żółtko i zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nią natłuszczoną formę to tarty, dobrze dociśnij i przykryj papierem pergaminowym z np. grochem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 C przez 10 minut, następnie wyciągnij obciążenie z papierem i piecz jeszcze przez 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni. Ostudź.

Ubij na puszystą pianę śmietanę, następnie wymieszaj ją ręcznie z mascarpone (temperatura pokojowa). W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z łyżką mleka i połącz ze śmietaną. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, delikatnie przestudź i połącz z musem czekoladowym. Jak mus zacznie gęstnieć wlej go do tarty i wstaw do lodówki na 2-3h. Po upływie ok 1h posyp tartę  Crispearls mleczne .






Smacznego!





PATISERKA.PL wyposaża Niezły Młynek w wyroby cukiernicze.





21 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
    Uwielbiam Twoje przepisy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniammmm..... jestem zdecydowanie za taką tartą

    OdpowiedzUsuń
  3. nie wiem, czy lepiej wygląda, czy lepiej brzmi - trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko, umarłam! To wygląda niesamowicie, bajecznie wręcz! Poproszę kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj oj oj :-) jaka pyszna mniam :-) kocham tarty a Twoja wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. prezentuje się po prostu rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Po składnikach już widzę, że to bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zakochana po uszy w tym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy na pewno 5 łyżek żelatyny????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja używałam żelatyny deserowej ona jest dużo słabsza. Podejrzewam, że proporcja ze zwykłą żelatyna to 5 małych łyżeczek.😊

      Usuń
    2. o właśnie znalzałam odpowiedź na swój komentarz :)

      Usuń
  10. Możesz napisać jaką średnicę ma twoja foremka? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a gdzie kupić można te kuleczki czekoladowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie produkty cukiernicze są z patiserka.pl :)

      Usuń
  12. 5 łyżek żelatyny? Aż tyle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być mniej ok 2, ja wtedy użyłam aż 5 bo nie związało, nie wiedziałam dlaczego. Być może przez to że była to deserowa żelatyna. Ale smakowało 😉

      Usuń
  13. Po prostu delicja ! :))

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak połączyć czekoladę z kąpieli wodnej z ubitą śmietaną? Co do czego, bo tyle wiem że kolejność jest ważna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie, najpierw upijamy śmietanę, łączymy z mascarpone, następnie dodajemy czekoladę, cały czas delikatnie mieszając

      Usuń