Czekoladowa Piękność - czyli tarta czekoladowa na kokosowym spodzie
Tak zdecydowanie to jest czekoladowa piękność, a smakuje "nieziemsko" .
Musicie spróbować!
Składniki:
ciasto
150 g mąki
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki kakao
150 g masła
1 duże żółtko
mus z białej czekolady
300 g białej czekolady
100 ml śmietany 30%
1 łyżka mleka
100 g serka mascarpone
5 płaskich łyżek żelatyny deserowej ( albo 2 łyżki zwykłej)
6 łyżek wody
dodatkowo
posypka z Crispearls mleczne
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Umieść w mikserze mąkę, wiórki kokosowe, cukier puder, kakao i masło. Rozdrabniaj do konsystencji małych okruchów. Dodaj żółtko i zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nią natłuszczoną formę to tarty, dobrze dociśnij i przykryj papierem pergaminowym z np. grochem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 C przez 10 minut, następnie wyciągnij obciążenie z papierem i piecz jeszcze przez 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni. Ostudź.
Ubij na puszystą pianę śmietanę, następnie wymieszaj ją ręcznie z mascarpone (temperatura pokojowa). W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z łyżką mleka i połącz ze śmietaną. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, delikatnie przestudź i połącz z musem czekoladowym. Jak mus zacznie gęstnieć wlej go do tarty i wstaw do lodówki na 2-3h. Po upływie ok 1h posyp tartę Crispearls mleczne .
Smacznego!
PATISERKA.PL wyposaża Niezły Młynek w wyroby cukiernicze.
Wygląda fantastycznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy. Pozdrawiam :)
Mniammmm..... jestem zdecydowanie za taką tartą
OdpowiedzUsuńPrawdziwa piękność!!!
OdpowiedzUsuńnie wiem, czy lepiej wygląda, czy lepiej brzmi - trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMatko, umarłam! To wygląda niesamowicie, bajecznie wręcz! Poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuńOj oj oj :-) jaka pyszna mniam :-) kocham tarty a Twoja wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńprezentuje się po prostu rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPo składnikach już widzę, że to bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńzakochana po uszy w tym przepisie :)
OdpowiedzUsuńCzy na pewno 5 łyżek żelatyny????
OdpowiedzUsuńTak, ja używałam żelatyny deserowej ona jest dużo słabsza. Podejrzewam, że proporcja ze zwykłą żelatyna to 5 małych łyżeczek.😊
Usuńo właśnie znalzałam odpowiedź na swój komentarz :)
UsuńMożesz napisać jaką średnicę ma twoja foremka? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, 24 cm 😊
Usuńa gdzie kupić można te kuleczki czekoladowe?
OdpowiedzUsuńWszystkie produkty cukiernicze są z patiserka.pl :)
Usuń5 łyżek żelatyny? Aż tyle?
OdpowiedzUsuńMoże być mniej ok 2, ja wtedy użyłam aż 5 bo nie związało, nie wiedziałam dlaczego. Być może przez to że była to deserowa żelatyna. Ale smakowało 😉
UsuńPo prostu delicja ! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Jak połączyć czekoladę z kąpieli wodnej z ubitą śmietaną? Co do czego, bo tyle wiem że kolejność jest ważna.
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, najpierw upijamy śmietanę, łączymy z mascarpone, następnie dodajemy czekoladę, cały czas delikatnie mieszając
Usuńpychota
OdpowiedzUsuń