Świąteczne pierniki
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a u mnie w domu już pachnie piernikami. Ile one frajdy sprawiają, bo każdy może sobie swojego piernika stworzyć :) A wy już pieczecie? Czekam na choinkę, z utęsknieniem do tego śnieg i będę w raju świątecznej magii :)
porcja na ok 160 pierników
Składniki:
200 g masła
550 g miodu
250 g cukru
1200 g mąki
1200 g mąki
1 opakowanie przyprawy di piernika
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki kakao
2 łyżki cynamonu
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuszczamy masło, miód, cukier, przyprawę do piernika, kawę, kakao, cynamon i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i złapania ładnego koloru - ostudzamy.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajka, sól i masę miodową. Zagnieść na gładka masę. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość 0,5 cm wyciskać foremki i gotowe pierniczki układać na dużą blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
Pierniczki pieczemy w 180 C przez 12-15 minut.
Smacznego!
piękne pierniczki :) miłego dnia!
OdpowiedzUsuńA ile mąki?
OdpowiedzUsuń1200g mąki 😊 zagapiłam się i zapomniałam upss
Usuńnie widzę informacji o ilości mąki
OdpowiedzUsuń1200g mąki 😊 już poprawiłam. Tak szybko pisałam, że zapomniałam hihi
Usuńwyglądają świetnie
OdpowiedzUsuńhttp://iamemilia.blogspot.com/
i ja muszę pomyśleć o świątecznych piernikach :-)
OdpowiedzUsuńPiękne:D uwielbiam pierniczki. Bardziej nawet pieczenie i zapach niż jedzenie ich. Ja sobie świąteczną magię juz zrobiłam oświetlając całą kuchnie:D
OdpowiedzUsuńWYŚMIENITE PIERNICZKI!! ZAPRASZAM NA ''PIERNICZKI -RENIFERKI'' POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/swiateczne-pierniczki-reniferki-i-inne.html
Wyglądają pysznie. Tak masz rację czas się zabrać za pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńświetne świąteczne pierniczki! :) zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńWspaniałe pierniczki
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! Na pewno skorzystam. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://chocolateandthecoffee.blogspot.com/
Wspaniałe! Ale mam ochotę na takie pudełeczko smakołyków.
OdpowiedzUsuńchcę zrobić mniejsza porcje, czy mam zmniejszać produkty proporcjonalnie czy jakoś konkretnie ? (np. polowa porcji - wszystko na pół ?
OdpowiedzUsuńOczywiście zmniejszymy wszystko proporcjonalnie. Opcja wszystko na pól jest najłatwiejsza 😊
Usuńsą jakieś sprawdzone sposoby na "zmiękczenie" twardych pierników?
OdpowiedzUsuńMożna delikatnie skropić wodą i włożyć na ok 30 sek. do mikrofalówki, albo na 5 min do piekarnika na 200 C. 😊
OdpowiedzUsuńCzy te pierniki będą miękkie czy twarde? Bo rok temu zrobiłam i były twaaaarde. Trzeba było mieć dobre zęby :-)
OdpowiedzUsuńGeneralnie są chrupiące, żeby były miękkie należy je wyciągnąć z puszki dzień przed zjedzeniem 😊 Chyba, że produkcja jest przed Świętami to nie trzeba ich wkładać do puszki, wtedy będą cały czas miękkie 😊
UsuńZrobilam masę. Czy mogę studzic ją na zewnątrz? Bo inaczej nie wystygnie do jutra☺
OdpowiedzUsuńTak oczywiście 😉
UsuńPierniczki zrobione. Cudownie pachnie w calym domu.Jak je przechowywać?Tzn w czym najlepiej?
OdpowiedzUsuńSuper 😊 Ja przechowuję w puszkach albo plastikowych pojemnikach szczelnie zamykanych. Pierniczki dość długo mogą w taki sposób leżakować.
Usuń