Zygzakowata babka makowa


Święta coraz bliżej więc ruszamy z naszymi wypiekami świątecznymi.  Dzisiaj robimy drożdżową babkę makową ale trochę ją urozmaicamy i robimy wzorki w środku. Za każdym razem jest coś nowego ślimaki, rulony a dzisiaj zygzaki. Ta propozycja jest bardzo ciekawa i może zagości na waszych świątecznych stołach :) 

Składniki:
ciasto
50 g drożdży
30 g cukru trzcinowego
540 g mąki 
200 ml mleka
2 jajka
1 żółtko
75 ml oleju

masło i bułka tarta do formy

masa makowa
200 g maku mielonego (dwa razy zmielić przez maszynkę)
skórka otarta z cytryny
szczypta cynamonu
1,5 szklanki cukru
50 g płatków migdałów
2 jajka

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka, żółtko, olej i pozostały cukier przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko i drożdże, wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny do wyrośnięcia.

Do miski ze zmielonym makiem dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka.

Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą makową i zwiń w roladę, czynność powtórz aby były trzy roladki. Po kolei wkładaj je do formy wsmarowywanej i obsypanej bułką tarta.Układając roladki, lekko je dociśnij, aby nie powstały puste miejsca.  Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut.


Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 - 55 minut. 



Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty