Tunel śliwkowy
Sezon na śliwki trwa a my robimy tunele śliwkowe, można ciasto zwinąć i zrobić roladę ale ja wolę je w formie tunelu. Wygląda trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne .
Składniki:
ciasto
8 żółtek
4 białka
80 g mąki uniwersalnej
20 g maki ziemniaczanej
100 g cukry
szczypta soli
masa
250 g sera mascarpone
2 łyżki śmietany 18%
0,5 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
300 g śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki
Przygotowanie:
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka, następnie powoli dodajemy cukier i makę cały czas ubijając. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez 8 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia.
W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy placek, następnie układamy śliwki i rolujemy w tunel albo w roladę. Tunel uwijamy folią aluminiową i pozostawiamy w lodówce ok 1 h.
Smacznego!
idealny! chętnie wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńWyszedł fantastyczny. Te kolory, no cudo. Do tego świetne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpiękny efekt :)
OdpowiedzUsuńIdealny tunel, pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńMniam ale piekne wyszło
OdpowiedzUsuńa teraz jakie owoce można wykorzystać?
OdpowiedzUsuńjabłka, gruszki :D
UsuńJa dałam brzoskwinie z puszki i wyszło jeszcze lepsze :)
UsuńSezamie otwórz się - Wygląd deseru urzekający
OdpowiedzUsuńNa pewno też przepysznie smakuje- inaczej wady by dostrzegł na fotografi -a jeśli są ukryte - to znaczy że smak moze przekroczyć oczekiwania - Na pewno rozpływa sie w ustach -Takie roladki wymagają perfekcyjnej zręcznosci - ktoś utalentowany - czyni to tak lekko jak wróżka - swoim zakleciem -
OdpowiedzUsuńZamiast śliwek dałam brzoskwinie z puszki - jeszcze lepszy! MNIAM!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, na sam widok człowiek robi się głodny. Tego typu jedzenie wymaga nie lada umiejętności kulinarnych. Jak widać jednak, da się zrobić wszystko. Trzeba tylko chcieć.
OdpowiedzUsuń