piątek, 26 września 2014

Tunel śliwkowy



Sezon na  śliwki trwa a my robimy tunele śliwkowe, można ciasto zwinąć i zrobić roladę ale ja wolę je w formie tunelu. Wygląda trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne . 

Składniki:
ciasto
8 żółtek
4 białka
80 g mąki uniwersalnej
20 g maki ziemniaczanej
100 g cukry 
szczypta soli

masa
250 g sera mascarpone
2 łyżki śmietany 18%
0,5 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy

300 g śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki

Przygotowanie:
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka, następnie powoli dodajemy cukier i makę cały czas ubijając. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez 8 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia.

W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy placek, następnie układamy śliwki i rolujemy w tunel albo w roladę. Tunel uwijamy folią aluminiową i pozostawiamy w lodówce ok 1 h. 




Smacznego!


12 komentarzy:

  1. idealny! chętnie wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszedł fantastyczny. Te kolory, no cudo. Do tego świetne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny tunel, pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a teraz jakie owoce można wykorzystać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam brzoskwinie z puszki i wyszło jeszcze lepsze :)

      Usuń
  5. Sezamie otwórz się - Wygląd deseru urzekający

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno też przepysznie smakuje- inaczej wady by dostrzegł na fotografi -a jeśli są ukryte - to znaczy że smak moze przekroczyć oczekiwania - Na pewno rozpływa sie w ustach -Takie roladki wymagają perfekcyjnej zręcznosci - ktoś utalentowany - czyni to tak lekko jak wróżka - swoim zakleciem -

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamiast śliwek dałam brzoskwinie z puszki - jeszcze lepszy! MNIAM!

    OdpowiedzUsuń