wtorek, 30 września 2014

Faszerowane naleśniki ryżowe na parze



Plan był na zrobienie sajgonek, efekt końcowy był zupełnie inny lecz okazał się strzałem w dziesiątkę. Wyszedł całkiem pokaźny i sycący obiad :)

Składniki:
18 sztuk papieru ryżowego
1 torebka ryżu
250 g mięsa mielonego wołowego 
 1 cebula
pęczek szczypiorku
pęczek pietruszki
1 papryczka ostra 
sól, pieprz 

sezam do otoczenia 
olej do smażenia 

Przygotowanie:
Ugotuj ryż, na patelni usmaż mięso dodaj cebulę, posiekany szczypiorek, paprykę, pietruszkę i ryż - przypraw do smaku ( jeżeli chcesz aby było bardziej ostre dodaj 1 łyżeczkę pasty węgierskiej) 

Naleśniki namaczam aby zmiękły, przekładam na czystą ściereczkę i wykładam po łyżce farszu zawijając i otaczając w sezamie. Podgrzewam na parze ok 10 minut i podaję z ulubionymi sosami :) pasuje sojowy albo słodko-kwaśny. 

Można naleśniki usmażyć na głębokim oleju. 


Smacznego!



3 komentarze:

  1. Uwielbiam sajgonki, te są bardzo apetyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to musi być pyszne :) pozdrawiam
    http://appetiteforlife.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. O, muszę spróbować to wyczarować w swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń