sobota, 13 września 2014

Beza jagodowa z mascarpone




No to serwuję znowu bezę, ostatnio przygotowałam ją na urodziny mojej siostry i zaczęły się ciągłe pytania kiedy zrobię drugą. Zostały białka więc zrobiłam inną ale równie pyszną :)


składniki beza:
5 białek jajka m/l
szczypta soli
250 g cukru drobnoziarnistego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego 

krem mascarpone:
125 g schłodzonego mascarpone 
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/4 szklanka cukru
3 łyżeczki śmietany 18%
500 g jagód

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik na 120 C i przygotuj blachę - wyłóż ją pergaminem, narysuj dwa okręgi 18 cm (najlepiej cyrklem). 
Do miski wlej białka ze szczyptą soli i ubijaj, na sztywno, stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając, dodaj mąkę i ocet - ubijaj wszystko jeszcze 2 minutki, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Pianę wyłóż na dwa okręgi dużą łyżką najlepiej kilkoma ruchami, aby za długo bezy nie formować. Piecz przez 30 minut w temperaturze 120 C, następnie zmniejsz temperaturę do 100 C i susz bezę przez 2,5 h. 
Do miski włóż serek mascarpone i cukier z cukrem wanilinowym miksuj przez 1 minutę dodając śmietanę. Kremem przełóż bezę zostawiając 1 dużą łyżkę na wierzch, posyp jagodami, przełóż drugim plackiem bezy, na środku wyłóż resztę masy dekorując jagodami.



Smacznego!




11 komentarzy:

  1. mniam! uwielbiam oglądać takie pyszności z samego rana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał! uwielbiam takie pyszności z samego rana!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z lepszych połączeń smakowych jeśli chodzi o bezę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam bezę :) a Twoja wygląda genialnie :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam beze. A Twoja wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj jak ja uwielbiam takie słodkości, oj narobiłaś mi smaku :-) będę musiała coś poradzić na to w mojej kuchni :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale piękne! Zjadłabym z przyjemnością *-*

    OdpowiedzUsuń
  8. śmietana 18% ma być słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń