Kurczak w piwie




Soczysty i chrupiący kurczak :) Na pewno wszyscy już jedli kurczaka w piwie, jednak ja trochę eksperymentowałam z tym przepisem, przygotowałam chyba z 30 różnych kurczaków na butelce piwa, a ten jest tak inny, że muszę się nim podzielić. Po pierwsze kurczak ma przepyszną marynatę, która nadaje zniewalający smak mięska,  a po drugie oblewające go piwo sprawia, że skórka jest tak chrupiąca oj palce lizać. 

Składniki: 
kurczak
1 butelka mała piwa

marynata:
50 ml oliwy z oliwek
4 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka suszonej mięty
2,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
0,5 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:
W kuchni często używamy różnych mikserów, dlatego mikser do sosów jest niezastąpiony w przygotowywaniu sałatek, a ja dzisiaj złamałam jego główne zastosowanie. Okazało, się iż taki mikser jest świetnym rozwiązaniem do różnego rodzaju marynat. A najważniejszą jego zaletą jest, to że jak przygotujemy za dużo marynaty, możemy ją szczelnie przechować w lodówce. 




Wszystkie składniki marynaty razem miksujemy i nacieramy nią umytego i osuszonego kurczaka. Zamarynowanego kurczaka zostawiamy na noc w lodówce. W naczyniu żaroodpornym  ustawiamy umytą małą butelkę piwa i nadziewamy na nią kurczaka. Pieczemy go w temperaturze 200 C przez 2 h, po 1h do butelki wsypujemy 0,5 łyżeczki soli aby piwo wykipiało i oblało naszego kurczaka. Czynność możemy powtarzać częściej. 

Jako dodatek kurczak idealnie się zgrywa z grillowaną cukinią. 





Smacznego!

e-gustus.pl  wyposaża Niezły Młynek w akcesoria kuchenne. 



Komentarze

  1. świetney jest tez robię tak kurczaka, jest bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabieram się do roboty :) na niedzielny obiad będą go serwowała. Wygląda tak smakowicie i te zdjęcia mniamm

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis jest jednym z najlepszych przepisów na kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Butelka ma być zamknięta czy otwarta? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy szyjka butelki ma wystawac ? czy kurczak ma ja zaslaniac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szyjka nie musi wystawać ważne żeby był otwór aby piwo mogło stopniowo się uwalniać

      Usuń
  6. a na jaki program ustawić kuchenkę? w sensie termoobieg czy jakiś inny?

    dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę na zwykłym programie 200 C. Termoobieg wysusza 😉 pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty