poniedziałek, 8 września 2014

Krewetki na ostro


Dzisiaj bardzo ostro i wybornie do czerwonego wina idealne. Moje ulubione krewetki :) Danie możemy podawać jako przystawka z bagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej? 

Składniki:
0,5 kg całych krewetek  
3 ząbki czosnku
1 cebula szalotka
puszka pomidorów pokrojonych
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku 
1 papryka
1 marchewka
1 por
puszka kolb mini kukurydzy
100 g kiełek fasoli 
2 łyżki pasty węgierskiej
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz
2 łyżki masła
1 szklanka wody



Przygotowanie: 
Krewetki myjemy, obieramy ( możemy odciąć główkę, jednak ja zostawiłam). Na patelni głębokiej obsmażamy na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodajemy marchewkę pokrojoną w krążki, pora pociętego w paseczki, paprykę pokrojoną w paski i całe kolbki kukurydzy, dodajemy krewetki, pomidory, wodę i obsmażamy ( ok 5 minut) następnie dodajemy przyprawy, pietruszkę, kiełki i szczypiorek. Wszystko dusimy ok 15 minut, aż woda wyparuje i powstanie sosik. 

Podajemy ze świeżym pieczywem i masełkiem czosnkowym 



Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Mmm uwielbiam krewetki a te są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam nigdy krewetek
    zapraszam http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. do krewetek to raczej biale wino pasuje a nie czerwone :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie do tej wersji czerwone pasuje 😊 spokojnie

      Usuń
  4. Nigdzie nie jest powiedziane jakie wino nadaje się idealnie do owoców morza ale uważam ,że do potraw ostrych świetnie nadaje się czerwone wino wytrawne i sądzę ,że pasuje do tego dania ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń