środa, 10 września 2014

Sałatka Szefa z indykiem



Tak naprawdę sałatek jest tak dużo, jak dużo przyjdzie nam do głowy pomysłów. Każdy przepis może być modyfikowany i ulepszany, zależy to od naszego nastroju :) robimy sałatki: tradycyjne, sezonowe, łagodne, ostre, wegetariańskie... i możemy je wyliczać bez końca. Moja ulubioną sałatką jest pyszna, dietetyczna i sycąca sałatka szefa z indykiem. Można ją zapakować do lunch boxa i zabrać do pracy, szkoły albo na wycieczkę. 

Składniki:
mieszanka sałat
1 papryka żółta
1 papryka czerwona 
1 pierś z indyka
270 g sera feta
2 ogórki gruntowe
50 g kiełków rzodkiewki 
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
4 krople tabasco
50 g startego parmezanu

sos:
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy (ulubionej)
1 łyżka musztardy Dijon
szczypta soli i pieprzu 






Przygotowanie:
Indyka myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z przyprawą do kurczaka, serem parmezanem i tabasco - ostudzamy. Sałaty myjemy i rwiemy do dużej miski, ogórka, paprykę żółtą i czerwoną kroimy  w kosteczkę, dodajemy ser feta pokrojonego również w kostkę, dodajemy kiełki i indyka. W mikserze do sałatek łączymy składniki do sosu i polewamy nim sałatkę. 



Smacznego!



e-gustus.pl wyposaża Niezły Młynek w akcesoria kuchenne. 






1 komentarz: