Ciasto gruszkowe
Składniki:
ciasto
7
jaj
1,5
szklanki cukru
1,5
szklanki mąki
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2
łyżeczki octu
szczypta
soli
masa
1 kg
gruszek obranych wydrążonych
2
galaretki wiśniowe
do
dekoracji cukier puder
Przygotowanie:
W
misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli
dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione ciasto
przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w
piekarniku nagrzanym na 170 C przez 20 -25 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na
pół aby powstały dwa jednakowe placki.
Masa
W
garnku gotujemy gruszki do miękkości ok
20 minut, następnie blendujemy i dodajemy galaretki mieszając aby masa się
połączyła. Gotową masą wykładamy na biszkopt, przykrywając go drugim, Cukrem
pudrem dekorujemy górny placek.
Smacznego!
Te galaretki rozpuścić w wodzie i dopiero dodać do musu z gruszek?
OdpowiedzUsuńNie, odrazu dodać di musu i energicznie mieszać
Usuńjakie wymiary blachy?
OdpowiedzUsuń25X36 cm 😉
Usuń