poniedziałek, 29 września 2014

Ciasto gruszkowe



Składniki:
ciasto
7 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu
szczypta soli

masa
1 kg gruszek obranych wydrążonych
2 galaretki wiśniowe

do dekoracji cukier puder

Przygotowanie:
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 20 -25  minut.  Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na pół aby powstały dwa jednakowe placki.

Masa
W garnku gotujemy  gruszki do miękkości ok 20 minut, następnie blendujemy i dodajemy galaretki mieszając aby masa się połączyła. Gotową masą wykładamy na biszkopt, przykrywając go drugim, Cukrem pudrem dekorujemy górny placek. 





Smacznego!

6 komentarzy:

  1. pycha

    http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Te galaretki rozpuścić w wodzie i dopiero dodać do musu z gruszek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, odrazu dodać di musu i energicznie mieszać

      Usuń
  3. jakie wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń