wtorek, 9 września 2014

Tarta jabłkowa z migdałami



Nadchodzi wielkimi krokami jesień i czas na gościnę jabłek w mojej kuchni więc zaczynamy:) 
Deser niemal idealny. Mało kalorii i ten smak! Dajcie się skusić. 

Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
125 g miękkiego masła 
szczypta soli
łyżeczka cukru
łyżeczka octu winnego
20 ml zimnej wody

farsz
6 jabłek
70 g migdałów
5 łyżek miodu
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nią formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut.  Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na patelni dodając posiekane migdały, miód i cynamon. Smażymy ok 10 minut aż jabłka staną się mięciutkie. Wykładamy jabłka na ciasto i z pozostałego ciasta, rozwałkowujemy placek i tniemy na cienkie paski tak aby przyozdobić tartę.

Pieczemy wszystko w piekarniki rozgrzanym na 170 C przez 30-40 minut.



Smacznego!





3 komentarze:

  1. <3
    chcesz zostać moją przyjaciółką?:D:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń