niedziela, 28 września 2014

Kurczak w orzechach nerkowca



Coś dla miłośników kurczaka. Pieczone piersi w orzechach, pyszne i soczyste a przede wszystkim bardzo szybki obiad. 

Składniki:
1 cała pierś
pęczek pietruszki
100 g orzechów nerkowca
1 białko
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki chilli
0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Pierś myjemy i przekrajmy na 4 kotlety. W oddzielnej misce przygotowujemy panierkę - orzechy kroimy na drobno, pietruszkę siekamy i łączymy z przyprawami. W oddzielnej misce ubijamy białko. Pierś otaczamy w panierce następie w białku i znowu w panierce  układamy na blachę wyłożona pergaminem i czynność powtarzamy z każdym kotletem.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20 -25 minut. Podajemy z naszymi ulubionymi dodatkami np. puree 



Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. wygląda genialnie, orzechy jako panierka to świetny pomysł :) pozdrawiam
    http://appetiteforlife.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, wygląda bajecznie ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super wygląda :-) mniam zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na smaczne, zdrowe jest na pewno dzięki pieczeniu i orzechom, a smaczne i zdrowe to moje dwie ulubione cechy w jedzeniu ;) Super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Male pytanie czy bialko musi byc ubite na sztywna piane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ubite 😉 zapomniałam chyba o tym wspomnieć

      Usuń