Domowe Malibu
Od jakiegoś czasu staram się robić swoje nalewki, dzisiaj zrobiłam domowe malibu. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie i jest naprawdę pyszne, idealne do kawy albo na babskie pogawędki :) a może postać w lodówce parę miesięcy chociaż jak go robię znika w mgnieniu oka.
Składniki:
500 ml wódki
200 g wiórków kokosowych
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Do słoika 1l wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy wódką, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 5-10 dni codziennie potrząsając słoikiem. Następnie do dużej miski przecedzamy przez gazę wiórki z wódką ( do tego przydaje się męska ręka). Miksując dodaję mleko niesłodzone, mleko kokosowe i mleko słodzone ciągle mieszając. Przelewam do butelek i przechowuję w lodówce.
Udanych pogawędek !
Ooo tak, to coś dla mnie, bo uwielbiam Malibu!!! Trzeba tylko kupić wódkę i do roboty! :)))
OdpowiedzUsuńTeż myślałem kiedyś o domowym malibu i chyba w końcu je zrobię :D
OdpowiedzUsuńPysznie! :)
Też takie robię :) i polecam każdemu! Jest przepyszne!!!!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. No i piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
o jezuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu <3 zrobię!!!
OdpowiedzUsuńJa również!
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać takie malibu ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie ok miesiąca. U mnie najdłużej witało w lodówce maksymalnie tydzień, jest tak pyszne, że szybko znika.
UsuńA może macie jakiś ciekawy pomysł jak można wykorzystać takie wiórki kokosowe( po wyciśnięciu) ?
OdpowiedzUsuńA na przykład do ciasta http://niezlymlynek.blogspot.com/2014/08/ciasto-czekoladowo-kokosowe.html a nasączone alkoholem będą urocze w tym wydaniu :)
UsuńA czy zamiast wódki może być spirytus? jak tak to ile?
OdpowiedzUsuńTak, ale koniecznie rozcieńczony 😊 proporcję w ml te same. Ja spirytus rozpuszczam 50x50 😊
Usuńczy mleko ma być gotowane?
OdpowiedzUsuńNie 😉 odrazu z puszki przelewamy
Usuńa mleka kokosowego jaka puszka ma być?
OdpowiedzUsuńUżyłam równych proporcji 400ml 😉 pozdrawiam
UsuńCzy jeżeli wiórki nasiąkną przez 3 dni to będzie za krótko?
OdpowiedzUsuńTrzy dni może być za krótko, najlepiej jest trzymać ok 10 dni wtedy smak jest bardzo wyrazisty.
UsuńWitam , uwielbiam Malibu , wiórki były w alkoholu 14 dni ,reszta wszystko według przepisu. Szukałam na wielu stronach, ale Twój Kasiu przepis jest super . :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że przepis wyszedł i polecam sprawdzanie innych 😉
UsuńWiórka właśnie się nasączają, już nie mogę się doczekać! Ile tak mniej wiecej wychodzi butelek z tego przepisu? Dwie połówki? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Asiek
Tak 😉 będzie ok dwóch polówek, należy dobrze odsączyć wiórki.
UsuńSuper! ;) chyba zrobię jeszcze jedną porcję. Do ładnej buteleczki przeleję i będzie idealny świąteczny dodatek do prezentu :) bardzo dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuń