poniedziałek, 15 września 2014

Domowe Malibu



Od jakiegoś czasu staram się robić swoje nalewki, dzisiaj zrobiłam domowe malibu. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie i jest naprawdę pyszne, idealne do kawy albo na babskie pogawędki  :) a może postać w lodówce parę miesięcy chociaż jak go robię znika w mgnieniu oka.  

Składniki:
500 ml wódki 
200 g wiórków kokosowych
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleczka kokosowego

Przygotowanie:
Do słoika 1l wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy wódką, słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 5-10 dni codziennie potrząsając słoikiem. Następnie do dużej miski przecedzamy przez gazę wiórki z wódką ( do tego przydaje się męska ręka). Miksując dodaję mleko niesłodzone, mleko kokosowe i mleko słodzone ciągle mieszając. Przelewam do butelek i przechowuję w lodówce. 



Udanych pogawędek !





24 komentarze:

  1. Ooo tak, to coś dla mnie, bo uwielbiam Malibu!!! Trzeba tylko kupić wódkę i do roboty! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie

    zapraszam do mnie http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Też myślałem kiedyś o domowym malibu i chyba w końcu je zrobię :D
    Pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie robię :) i polecam każdemu! Jest przepyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis. No i piękne zdjęcia :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. o jezuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu <3 zrobię!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak długo można przechowywać takie malibu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie ok miesiąca. U mnie najdłużej witało w lodówce maksymalnie tydzień, jest tak pyszne, że szybko znika.

      Usuń
  8. A może macie jakiś ciekawy pomysł jak można wykorzystać takie wiórki kokosowe( po wyciśnięciu) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na przykład do ciasta http://niezlymlynek.blogspot.com/2014/08/ciasto-czekoladowo-kokosowe.html a nasączone alkoholem będą urocze w tym wydaniu :)

      Usuń
  9. A czy zamiast wódki może być spirytus? jak tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale koniecznie rozcieńczony 😊 proporcję w ml te same. Ja spirytus rozpuszczam 50x50 😊

      Usuń
  10. czy mleko ma być gotowane?

    OdpowiedzUsuń
  11. a mleka kokosowego jaka puszka ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam równych proporcji 400ml 😉 pozdrawiam

      Usuń
  12. Czy jeżeli wiórki nasiąkną przez 3 dni to będzie za krótko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzy dni może być za krótko, najlepiej jest trzymać ok 10 dni wtedy smak jest bardzo wyrazisty.

      Usuń
  13. Witam , uwielbiam Malibu , wiórki były w alkoholu 14 dni ,reszta wszystko według przepisu. Szukałam na wielu stronach, ale Twój Kasiu przepis jest super . :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że przepis wyszedł i polecam sprawdzanie innych 😉

      Usuń
  14. Wiórka właśnie się nasączają, już nie mogę się doczekać! Ile tak mniej wiecej wychodzi butelek z tego przepisu? Dwie połówki? :)
    Pozdrawiam Asiek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak 😉 będzie ok dwóch polówek, należy dobrze odsączyć wiórki.

      Usuń
  15. Super! ;) chyba zrobię jeszcze jedną porcję. Do ładnej buteleczki przeleję i będzie idealny świąteczny dodatek do prezentu :) bardzo dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń