piątek, 12 września 2014

Tarta z grzybami leśnymi



Po poranku spędzonym na grzybach zastanawiałam się co z nimi zrobić, ponieważ uwielbiam tarty za równo na słodko jak i na obiad, postanowiłam przygotować taka obiadową tartę z grzybami leśnymi. Wyszło obłędnie za równo na ciepło jak i na zimno. Ten przepis będzie gościł w moim domu zawsze po grzybobraniu.

Składniki:
ciasto
260 g mąki
125 miękkiego masła
1 żółtko
szczypta soli
ok 20 ml zimnej wody

farsz:
300 g grzybów leśnych 
1 łyżka masła
pęczek świeżej pietruszki
1 cebula
200 g piersi indyka
łyżka masła
2 łyżeczki tymianku
1 jajko
2 łyżki mleka
pieprz i sól do smaku

ser do posypania (użyłam goudy)

Przygotowanie:
Grzyby obieramy i płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie 2 razy tak aby je dokładnie oczyścić - ostudzamy. Ciasto zagniatamy, owijamy folią i na 30 minut wsadzamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tartę, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 C - ostudzamy. Na  patelni smażymy  na maśle indyka pokrojonego w kostkę, dodajemy grzyby, tymianek, cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku - smażymy na małym ogniu ok 15 minut. Patelnię ściągamy z ognia i w tym czasie w miseczce bełtamy jajko z mlekiem, wlewamy jajko na patelnie , szybkimi ruchami mieszamy i wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i  pieczemy w temperaturze 160 C przez 40 minut. 





Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Na pewno wykorzystam ten przepis, zwlaszcza, że jestem świeżo po grzybobraniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś ostatnio w mojej okolicy nie ma zbyt wielu grzybów niestety :/ Twoja tarta super, bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale tu u ciebie pysznie :-) a tarta mniam pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A pieczarki nadawałyby się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak 😊 będzie wtedy tartą pieczarkową o innym smaku jednak równie pyszną.

      Usuń