Tarta z grzybami leśnymi
Po poranku spędzonym na grzybach zastanawiałam się co z nimi zrobić, ponieważ uwielbiam tarty za równo na słodko jak i na obiad, postanowiłam przygotować taka obiadową tartę z grzybami leśnymi. Wyszło obłędnie za równo na ciepło jak i na zimno. Ten przepis będzie gościł w moim domu zawsze po grzybobraniu.
Składniki:
ciasto
260 g mąki
125 miękkiego masła
1 żółtko
szczypta soli
ok 20 ml zimnej wody
farsz:
300 g grzybów leśnych
1 łyżka masła
pęczek świeżej pietruszki
1 cebula
200 g piersi indyka
łyżka masła
2 łyżeczki tymianku
1 jajko
2 łyżki mleka
pieprz i sól do smaku
ser do posypania (użyłam goudy)
Przygotowanie:
Grzyby obieramy i płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie 2 razy tak aby je dokładnie oczyścić - ostudzamy. Ciasto zagniatamy, owijamy folią i na 30 minut wsadzamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tartę, pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 C - ostudzamy. Na patelni smażymy na maśle indyka pokrojonego w kostkę, dodajemy grzyby, tymianek, cebulę, pietruszkę i doprawiamy do smaku - smażymy na małym ogniu ok 15 minut. Patelnię ściągamy z ognia i w tym czasie w miseczce bełtamy jajko z mlekiem, wlewamy jajko na patelnie , szybkimi ruchami mieszamy i wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 160 C przez 40 minut.
Smacznego!
Na pewno wykorzystam ten przepis, zwlaszcza, że jestem świeżo po grzybobraniu :-)
OdpowiedzUsuńJakoś ostatnio w mojej okolicy nie ma zbyt wielu grzybów niestety :/ Twoja tarta super, bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńTarta idealna :) !
OdpowiedzUsuńAle tu u ciebie pysznie :-) a tarta mniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńA pieczarki nadawałyby się?
OdpowiedzUsuńTak 😊 będzie wtedy tartą pieczarkową o innym smaku jednak równie pyszną.
Usuń