Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą



Dzisiaj nie za słodko ale pysznie, do kawy w sam raz.

Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
180 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
50 g kakao
szczypta soli
1/4 szklanki mleka 

nadzienie
powidła śliwkowe bez cukru KROKUS 

beza
4 białka (jajka L)
szklanka cukru

Przygotowanie:
Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C.



Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył. Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze 160 C przez 10-15 minut, aż się zarumienią. 




Smacznego!

KROKUS wyposaża Niezły Młynek w powidła.




Komentarze

  1. Takie tartaletki jadłbym cały dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, bardzo ładnie się prezentują:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piszesz, że do kawy... a ja właśnie piję kawę, więc jedną chętnie zjadłabym teraz :) Apetycznie mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama nie wiem co jest w magii powideł śliwkowych, ale ich połączenie z nutą czekoladową mają taki nieziemski smak. Najgorsze jest to, że mogę objadać się nimi bez opamiętania. Ja zazwyczaj do tarty czy muffinek stosuję powidła śliwkowe z https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe gdyż ich konsystencja i smak idealnie mi pasują do całości.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty