Babka ziemniaczana
Pora na wykopki a więc zabieramy się za babkę ziemniaczaną
Składniki:
1,70 kg ziemniaków
1 duża cebula ,
2 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g boczku wędzonego
Potrzebne składniki znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, boczek pokroić w kosteczkę i obsmażyć do chrupkości, cebulę pokroić w kostkę i również obsmażyć. Boczek z cebulą dodać do startych ziemniaków, zbełtać jajka, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Brytfankę obsmarować olejem i wlać ciasto, na wierzch wlać 2 łyżki oleju i rozprowadzić równomiernie - ciasto wtedy nie jest suche.
Piec w temperaturze 200 C przez ok 1 h
Smacznego!
Jeśli bede piekła w silikonowej foremce to powinnam zmienic czas pieczenia/temperaturę?
OdpowiedzUsuńJeśli bede piekła w silikonowej foremce to powinnam zmienic czas pieczenia/temperaturę?
OdpowiedzUsuńJeżeli forma ma podobną wielkość to czas nie ulegnie zmianie ok 1h. Jednak jeżeli forma jest dużo mniejsza, sprawdź wykałaczką, jeżeli ciasto nie przywiera i będzie zarumienione na wierzchu, to oznacza, że jest gotowe.
Usuńja boczkiem wykładam dno blachy a do środka daję kiełbasę podsmazoną np śląską :) uwielbiam tą babę ziemniaczaną - teraz mam tarkę elektryczną ale kiedyś wykorzystywałam sokowirówke "katarzyna" firmy predom :P do tarcia ziemniaków - lenistwo matką wynalazku ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie sama używam mnóstwa wynalazków, jednak nie każdy je w domu posiada i trzeba udać się do starych sprawdzonych sposobów, które są świetne. Twoja babkowa propozycja też jest świetna :)
UsuńŚwietny przepis, babka prezentuje się bardzo apetycznie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń