środa, 17 grudnia 2014

Wigilijne uszka z grzybami



Uff jak u mnie w domu pachnie świętami. Dzisiaj cały dzień w kuchni kleiłam wielką armię uszek do barszczyku. Uwielbiam to! Za parę dni zacznie zjeżdżać się rodzina. Rozpoczną się świąteczne wypieki no i najważniejsze wspólne ubieranie choinki. A jak u Was? Pachnie świętami? 

Pamiętajcie, jak przygotowujecie masowo uszka albo pierogi, możecie od razu je zamrozić, jednak najpierw ok 15-20 minut musicie je przymrozić pojedynczo, dopiero potem przerzucić do szczelnego woreczka albo pojemniczka. Chodzi o to aby nie skleiły się.  Tak zmrożone uszka/pierogi długo trzymają swoją świeżość. Mrożone uszka/pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody.

Składniki:
ciasto
450 g mąki
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
3 łyżki oleju

farsz
450 g suszonych grzybów leśnych
2 cebule
50 g masła lub margaryny ( nie może być olej!)
sól, pieprz do smaku

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy na drobno cebulę i smażymy na maśle, tak aby się zarumieniła. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę, aby się zmieliły i łączymy z cebulą. Doprawiamy do smaku starannie mieszając. 

Wszystkie składniki ciasta dobrze wyrobić na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części i przykrywamy wilgotną ściereczką lub woreczkiem. Każdą część cienko rozwałkować i wycinać krążki kieliszkiem. W każdy krążek nałożyć farsz i zawijać uszko. 



Smacznych Świąt!

1 komentarz:

  1. Aż Ci zazdroszczę, że tą robotę masz już za sobą bo mnie to czeka jutro:) Ojj będzie się działo w tej mojej kuchni ..córka zapowiedziała, że zrobi pobudkę już z rańca bo bardzo lubi kleić ze mną pierogi i pewnie wstanie o 6:) Także chyba zaraz się położę;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń