poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sylwestrowe mini bułeczki z kminkiem i fondue serowym



Powoli szykujemy się do zabawy sylwestrowej i musimy przygotować przystawki naszym gościom. Najlepiej aby były szybkie w wykonaniu, smaczne i na ciepło. Takim fajnym rozwiązaniem są mini bułeczki, goście urwą po jednej i każdy spróbuje, do tego fondue serowe - palce lizać.

ok 36 bułeczek 

Składniki:
bułeczki
50 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
20 g kminku
550 g mąki
1 żółtko do smarowania

serowe fondue
100 g startego sera Gruyere
100 g serka topionego śmietankowego
0,5 szklanki białego wina
0,5 szklanki bulionu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta papryki ostrej
pieprz, sól 

Przygotowanie:
Drożdże rozdrabniamy, dodajemy cukier i 1/3 ciepłego mleka  - odstawiamy na 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodajemy mąkę, kminek, masło i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut aby zwiększyło swoją objętość. Ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej części rolujemy pasek i tniemy na równe kawałki. Każdy kawałek, rolujemy w małą kulkę układając w odstępach 0,5 cm od siebie na pergaminie. Bułeczki smarujemy zbełtanym żółtkiem.

Pieczemy w 200 C, 20 minut sam dół następnie 20 minut góra, dół  



W garnuszku podgrzewamy bulion i wino, dodajemy przyprawy bez soli i pieprzu, sprasowany czosnek i serek topiony. Gruyere mieszamy z mąką i powoli dodajemy, cały czas mieszając aby ser nie przywarł do dna. Doprawiamy do smaku i przylewamy do miseczki. 

Ciepłe bułeczki maczamy w fondue.



Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Swietne!
    Baaardzo mi sie podobaja!
    Chyba zaraz sprawdze, czy mam wszystkie skladniki pod reka...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super:) Musisz to podpromowac na dompelenpomyslow.pl;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne buły, wyglądają pysznie. Zapisuje sobie przepis i zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kminku nie lubię ale reszta wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja , jakiej wielkości użyto blaszki , pozdrawiam serdecznie Myszowata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w patelni :) ale wielkość jest tortownicy 26 cm. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo , smacznie pozdrawiam.

      Usuń