Kukurydziane kotleciki z kaszą kuskus
Dzisiaj fajnie zastąpimy nasze tradycyjne ziemniaki. Co prawda uwielbiam ziemniaki z masełkiem i koperkiem, jednak czasami należy je zastąpić czymś innym. Moje ulubione kotleciki kukurydziane z kaszą kuskus, są proste w wykonaniu, a jak upieczemy je w piekarniku to przerodzą się w fajne danie fit.
Składniki:
100 g kukurydzy świeżej albo z puszki
szklanka kaszy kuskus
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta chilli
1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy 1,5 szklanki wrzątkiem i przykrywamy, aż napęcznieje i ostygnie. Kukurydzę rozdrabniamy widelcem lub delikatnie blenderem ( nie na całkiem gładką masę). Kukurydzę rozdrobnioną mieszamy z kaszą, dodajemy mąkę, przyprawy i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i smażymy na patelni z oliwą na złocisty kolor. Jak chcemy usmażyć kotleciki beztłuszczowo, układamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 190 C przez 15-20 minut. Efekt jest równie pyszny :)
Smacznego!
świetny przepis na lekkie kotleciki :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysl!
OdpowiedzUsuńZapamietuje, bo w sam raz dla dzieci!
:)
Kotleciki świetne, super pomysł :-) wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńczy zamiast mąki kukurydzianej może być pełnoziarnista razowa? ;)
OdpowiedzUsuńTak spokojnie można zamienić 😉
UsuńMożna w ogóle pominąć mąkę? Czy bez niej raczej będą się rozpadać? ;)
OdpowiedzUsuńNiestety nie skleją się 😞 można zastąpić inną mąka np owsianą
UsuńŚwietna sprawa, że można je upiec w piekarniku, jeśli nie chcesz, to wcale nie trzeba smażyć na oleju :)
OdpowiedzUsuńCzy trzeba koniecznie użyć kaszy kuskus? Czy można użyć jęczmiennej lub jaglanej?
Tak naprawdę te kotleciki przygotowywałam tylko na kuskus ale myślę, że kasza jaglana też będzie odpowiednia 😉
UsuńDziękuję bardzo za odpowiedź, na pewno wypróbuję przepis :)
UsuńIle mniej więcej kotlecików powstaje z podanych proporcji? :)
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od wielkości kotlecików, takie jak ja przygotowałam to wyszło ok 12 sztuk
Usuń