wtorek, 2 grudnia 2014

Wigilijna gwiazda makowa






W Święta Bożego Narodzenia w moim domu najwięcej jest maku. Moja rodzina wręcz kocha mak, a to świetny okres, bo możemy jeść go do woli :) Moja propozycja gwiazdy makowej jest pyszna i bardzo prosta :)




Składniki:


ciasto
560 g mąki
250 ml mleka
50 g drożdży
100 g masła
1 łyżeczka cukru

farsz
250 g maku 
1,5 szklanki cukru
3 jajka
80 g kandyzowanej skórki pomarańczy
cukier wanilinowy
płatki migdałów

dodatkowo
cukier puder do posypania

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
Drożdże z cukrem i 2 łyżeczkami ciepłego mleka zostawić dostawić w miseczce na 15 minut, aż zaczną pracować. Na stolnicy wysypać mąkę, ciepłe mleko i roztopione masło i rozczyn z drożdży. Wszystko z sobą połączyć i wyrobione ciasto przykryć ściereczką, aż zwiększy swoją objętość. 


Mak przepuścić przez maszynkę 2 razy, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową, migdały. W osobnej misce ubić białka i połączyć z mieszanką maku.


Ciasto podzielić na 4 takie same części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26 cm i na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać: placek - masa makowa, placek - masa, placek - masa - placek. Brzegi dobrze ścisnąć. Torcik makowy naciąć w czterech miejscach, tak by środek nie został przecięty. Każdą tą część naciąć po środku jak na zdjęciu i zawijać do środka.



Gwiazdę pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 45 - 55 minut.



Smacznego 
i
 Wesołych Świąt!

15 komentarzy:

  1. Smakowita gwiazda! Robię podobną, choć nie na Święta ;) ale to naprawdę świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Mam pytanie odnosnie tarty czekoladowa pieknosc czym zastapic te kuleczki crispis czy jakos tak ? Czym mozna je zastapic? Bo u mnie ich nie ma a przez internet niestety sie mi nie oplaca :( prosze o rade.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można je zastąpić tarkowaną czekoladą lub polewą czekoladową. Owoce również pasują np. granat

      Usuń
    2. Ja proponuję rodzynki w czekoladzie :)

      Ewelina

      Usuń
    3. dziekuje za szybkie odpowiedzi :)

      Usuń
    4. Bardzo proszę 😊 miłego dnia

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale!! :) Ależ zdolna ręką ją zwijała! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ohhh ale wygląda apetycznie. Poproszę o kawałeczek..

    OdpowiedzUsuń
  5. dobra opcja zamiast makowca, u mnie są co roku dwie strudle, a może w tym zamienię je na wieniec :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna! Robiłam taką z serem, ale z makiem muszę też koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm :) moja właśnie jest w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń