wtorek, 9 grudnia 2014

Domowa gorąca czekolada



No i nadeszły długie zimowe wieczory, a w nich chęć do spędzenia tego czasu w rodzinnej atmosferze, najlepiej przy kominku i kubkiem gorącej czekolady. Nie każdy wie, że przygotowanie takiej czekolady jest bardzo proste a smak zostanie zapamiętany na wieki, żadne sklepowe mieszanki nie oddadzą tego smaku, a frajda przygotowania jest bezcenna. Mogę Wam podpowiedzieć, że taka mieszanka może również nadać się jako świetny prezent. Wystarczy przesypać do ładnego słoiczka i udekorować go wstążką, takie prezenty są najbardziej zapamiętywane :) Do tej mieszanki możecie dodać naprawdę wszystkiego: kruszonych cukierków, orzechów, cynamonu, chili, .... i z każdym tym dodatkiem smak będzie nie zapomniany. 

Jednak dzisiaj moja ulubiona wersja z czekoladą czarną i białą - Obłędna 

Składniki:
1 szklanka mleka w proszku ( użyłam bezglutenowego)
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kakao
150 g czekolady gorzkiej 
100 g czekolady białej
0,5 łyżeczki soli

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Czekoladę rozdrobnij w malakserze na drobny pył ( konsystencja cukru pudru) połącz z pozostałymi składnikami dobrze mieszając. Gotową mieszankę przesyp do dowolnego słoika. 
Taką mieszankę możemy przechowywać ok 6 miesięcy w zamkniętym słoiku. 

W kubku z gorącym mlekiem rozpuść 2-3 łyżki mieszanki czekolady i ciesz się chwilą, mile spędzonego wieczoru.





Smacznego!



13 komentarzy:

  1. Jak najbardziej wypróbuje. Uwielbiam gorąca czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam na zimowe wieczory idealna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można zastąpić gorzką czekoladę ? Zamiast dać mleczną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można jednak smak już nie będzie taki sam.

      Usuń
  4. Chętnie spróbuję, już jutro się za to biorę! :D
    + jeżeli masz ochotę i czas to zapraszam do mnie! :D
    http://pure-heroine-xx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Super. Na pewno wypróbuję w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super:) Na pewno spróbuję niedługo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie cierpię smaku białej czekolady. Fuj. Czy jeśli jej zabraknie w tej mieszance, a dam więcej gorzkiej albo mleczną w zamian to będzie duża różnica w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, będzie wielkiej różnicy 😊 także spokojnie można użyć więcej ciemnej.

      Usuń
  8. Robiłam ale czekolada sie nie zmieliła jak cukier puder,zrobiła sie jedna bryła.Co żle robię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorzka czekolada powinna mieć konsystencję cukru pudru, jednak przy zbyt drugim blendowaniu może puścić tłuszcz i w tedy się może skleić.

      Usuń
  9. Zrobiłam, właśnie siedzę popijam ;) Pyszna, pięknie się rozpuszcza, nic w niej nie pływa, idealna :)
    Dziękuję za super przepis
    A jeśli chodzi o sklejanie się czekolady w blenderze, to potwierdzam, nie można zbyt długo miksować.
    Ja robiłam tak, że wrzucałam więcej czekolady ( o jakieś 2 kosteczki) mieliłam blenderem, zaglądając co chwilę i gdy już była odpowiednia konsystencja to kończyłam mielenie, a pozostałe większe kawałki wyjęłam łyżeczką i tyle :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekolada wspaniała.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń