Domowa gorąca czekolada
No i nadeszły długie zimowe wieczory, a w nich chęć do spędzenia tego czasu w rodzinnej atmosferze, najlepiej przy kominku i kubkiem gorącej czekolady. Nie każdy wie, że przygotowanie takiej czekolady jest bardzo proste a smak zostanie zapamiętany na wieki, żadne sklepowe mieszanki nie oddadzą tego smaku, a frajda przygotowania jest bezcenna. Mogę Wam podpowiedzieć, że taka mieszanka może również nadać się jako świetny prezent. Wystarczy przesypać do ładnego słoiczka i udekorować go wstążką, takie prezenty są najbardziej zapamiętywane :) Do tej mieszanki możecie dodać naprawdę wszystkiego: kruszonych cukierków, orzechów, cynamonu, chili, .... i z każdym tym dodatkiem smak będzie nie zapomniany.
Jednak dzisiaj moja ulubiona wersja z czekoladą czarną i białą - Obłędna
Składniki:
1 szklanka mleka w proszku ( użyłam bezglutenowego)
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kakao
150 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej
0,5 łyżeczki soli
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Czekoladę rozdrobnij w malakserze na drobny pył ( konsystencja cukru pudru) połącz z pozostałymi składnikami dobrze mieszając. Gotową mieszankę przesyp do dowolnego słoika.
Taką mieszankę możemy przechowywać ok 6 miesięcy w zamkniętym słoiku.
W kubku z gorącym mlekiem rozpuść 2-3 łyżki mieszanki czekolady i ciesz się chwilą, mile spędzonego wieczoru.
Smacznego!
Jak najbardziej wypróbuje. Uwielbiam gorąca czekoladę :)
OdpowiedzUsuńMniam na zimowe wieczory idealna :-)
OdpowiedzUsuńA można zastąpić gorzką czekoladę ? Zamiast dać mleczną?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można jednak smak już nie będzie taki sam.
UsuńChętnie spróbuję, już jutro się za to biorę! :D
OdpowiedzUsuń+ jeżeli masz ochotę i czas to zapraszam do mnie! :D
http://pure-heroine-xx.blogspot.com
Super. Na pewno wypróbuję w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuńSuper:) Na pewno spróbuję niedługo:)
OdpowiedzUsuńNie cierpię smaku białej czekolady. Fuj. Czy jeśli jej zabraknie w tej mieszance, a dam więcej gorzkiej albo mleczną w zamian to będzie duża różnica w smaku?
OdpowiedzUsuńNie, będzie wielkiej różnicy 😊 także spokojnie można użyć więcej ciemnej.
UsuńRobiłam ale czekolada sie nie zmieliła jak cukier puder,zrobiła sie jedna bryła.Co żle robię?
OdpowiedzUsuńGorzka czekolada powinna mieć konsystencję cukru pudru, jednak przy zbyt drugim blendowaniu może puścić tłuszcz i w tedy się może skleić.
UsuńZrobiłam, właśnie siedzę popijam ;) Pyszna, pięknie się rozpuszcza, nic w niej nie pływa, idealna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za super przepis
A jeśli chodzi o sklejanie się czekolady w blenderze, to potwierdzam, nie można zbyt długo miksować.
Ja robiłam tak, że wrzucałam więcej czekolady ( o jakieś 2 kosteczki) mieliłam blenderem, zaglądając co chwilę i gdy już była odpowiednia konsystencja to kończyłam mielenie, a pozostałe większe kawałki wyjęłam łyżeczką i tyle :)
Czekolada wspaniała.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń