czwartek, 4 grudnia 2014

Mus Świąteczny



Co roku w Boże Narodzenie jemy mus świąteczny. Jest jedna zasada! Można go jeść tylko na Święta. To jest bardzo fajne bo nadal trzymamy się tradycji, gdybyśmy robili sobie go wtedy kiedy mamy na niego ochotę ten dzień nie byłby taki wyjątkowy. Po świątecznym śniadaniu zawsze go pochłaniamy :D  Zawsze robimy go w wielkich miskach, jednak w tym roku powstała wersja mini w szklaneczkach i jest równie udana. 

Składniki:
6 pomarańczy 
80 g posiekanych migdałów
6 łyżeczek żelatyny
500 g białej czekolady
400 ml śmietany 30%
1 torebka cukru wanilinowego
20 g płatków migdałów
30 g posiekanej pistacji
kilka kropli aromatu migdałowego

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Obieramy pomarańcze i kroimy na plastry 0,5 cm - układamy na dno miski ( zostawiamy parę plastrów do dekoracji góry)
Migdały siekamy na drobno i z płatkami migdałowymi delikatnie je uprażmy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, w osobnej szklance rozpuszczamy żelatynę. Delikatnie mieszając do piany dodajemy aromat migdałowy, cukier wanilinowy, połowę pistacji i większą część uprażonych migdałów. Delikatnie mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Gotowy mus przelewamy do misek, dekorujemy pozostałymi pomarańczami, pistacjami i migdałami.

Mus wkładamy na ok 3 h do lodówki.




Smacznego!




20 komentarzy:

  1. A co robimy z białą czekoladą ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladę delikatnie łączymy z ubitą śmietaną, następnie dodajemy powoli żelatynę :)

      Usuń
  2. mnaimm


    http://iamemilia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie wyglada ten deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja bym podliczla wartość kaloryczna ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Święta nigdy nie liczę kalorii. Martwię się tym po świętach hihi

      Usuń
    2. Świetne podejście:)ja mam takie samo!!!!hihi

      Usuń
  5. A czy można ominąć żelatynę albo czymś ją zamienić?:-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w przypadku deseru możemy zastąpić Agar - agar w proszku. Jest to najpopularniejszy zamiennik żelatyny :)

      Usuń
  6. Chciałam zrobić ale aż pół kilo czekolady???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak😊. To jest bardzo czekoladowy mus i w tej czekoladzie jest cały urok no i smak niezapomniany 🎄

      Usuń
  7. Bardzo lubię takie desery! Ten wygląda bardzo smacznie, na pewno sprawdzę ten przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Na ile osób jest przewidziany przepis?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak uprazyc te migdały i pistacje???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, aż migdały i orzechy się delikatnie zarumienią 😊

      Usuń
  10. A jaką ma być śmietana 30 czy mniej %

    OdpowiedzUsuń