Mus Świąteczny
Co roku w Boże Narodzenie jemy mus świąteczny. Jest jedna zasada! Można go jeść tylko na Święta. To jest bardzo fajne bo nadal trzymamy się tradycji, gdybyśmy robili sobie go wtedy kiedy mamy na niego ochotę ten dzień nie byłby taki wyjątkowy. Po świątecznym śniadaniu zawsze go pochłaniamy :D Zawsze robimy go w wielkich miskach, jednak w tym roku powstała wersja mini w szklaneczkach i jest równie udana.
Składniki:
6 pomarańczy
80 g posiekanych migdałów
6 łyżeczek żelatyny
500 g białej czekolady
400 ml śmietany 30%
1 torebka cukru wanilinowego
20 g płatków migdałów
30 g posiekanej pistacji
kilka kropli aromatu migdałowego
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Obieramy pomarańcze i kroimy na plastry 0,5 cm - układamy na dno miski ( zostawiamy parę plastrów do dekoracji góry)
Migdały siekamy na drobno i z płatkami migdałowymi delikatnie je uprażmy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, w osobnej szklance rozpuszczamy żelatynę. Delikatnie mieszając do piany dodajemy aromat migdałowy, cukier wanilinowy, połowę pistacji i większą część uprażonych migdałów. Delikatnie mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i żelatynę. Gotowy mus przelewamy do misek, dekorujemy pozostałymi pomarańczami, pistacjami i migdałami.
Mus wkładamy na ok 3 h do lodówki.
Smacznego!
A co robimy z białą czekoladą ???
OdpowiedzUsuńCzekoladę delikatnie łączymy z ubitą śmietaną, następnie dodajemy powoli żelatynę :)
Usuńmnaimm
OdpowiedzUsuńhttp://iamemilia.blogspot.com/
Pyszny deserek :-)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyglada ten deserek :)
OdpowiedzUsuńApetyczny :)
OdpowiedzUsuńA ja bym podliczla wartość kaloryczna ��
OdpowiedzUsuńW Święta nigdy nie liczę kalorii. Martwię się tym po świętach hihi
UsuńŚwietne podejście:)ja mam takie samo!!!!hihi
UsuńA czy można ominąć żelatynę albo czymś ją zamienić?:-/
OdpowiedzUsuńMyślę, że w przypadku deseru możemy zastąpić Agar - agar w proszku. Jest to najpopularniejszy zamiennik żelatyny :)
UsuńChciałam zrobić ale aż pół kilo czekolady???
OdpowiedzUsuńTak😊. To jest bardzo czekoladowy mus i w tej czekoladzie jest cały urok no i smak niezapomniany 🎄
UsuńBardzo lubię takie desery! Ten wygląda bardzo smacznie, na pewno sprawdzę ten przepis :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNa ile osób jest przewidziany przepis?
OdpowiedzUsuń6-8 porcji, zależy od szklanek 😊
UsuńJak uprazyc te migdały i pistacje???
OdpowiedzUsuńPrażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, aż migdały i orzechy się delikatnie zarumienią 😊
UsuńA jaką ma być śmietana 30 czy mniej %
OdpowiedzUsuń30% albo 36% nie mniej 😊
UsuńI święta od razu o wiele lepiej smakują! W świętach takie małe rzeczy są bardzo ważne, tak samo jak i dekoracje. Pojawia się u was może szopka bożonarodzeniowa? U mnie każdego roku obowiązkowo!
OdpowiedzUsuń