wtorek, 16 grudnia 2014

Piernikowe gofry



Święta coraz bliżej, a mnie ostatnio naszedł piernikowy szał. Nie dość, że prawie wszystkie pierniki już zjadłam i musiałam dorabiać drugą turę :D To mam ochotę, jeść je w każdej postaci. Dzisiaj na śniadanie u mnie były gofry piernikowe z miodem i powidłami - pychota. A do mleka to po prostu niebo w gębie. 

ok 10 sztuk 
Składniki:
220 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżeczek cukru
300 ml mleka
20 g masła rozpuszczonego
2 jajka
szczypta soli

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko, masło, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia i wyrobić wszystko mikserem. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę i połączyć z masą. Gofrownicę rozgrzać i posmarować tłuszczem przed każdą kolejna porcją. Smażymy na ciemnobrązowy kolor. 



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Też takie robię w sezonie zimowym, pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi gofry kojarzą się z latem i wakacjami, ale te podane w wersji świątecznej na pewno wprowadzają atmosferę świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej ! piernikowe ?super pomysł ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gofry, ale nigdy nie wpadłam na to, aby zrobić gofry piernikowe. Będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno nie jadłam gofrów! Az mi ślinka pociekła;)

    OdpowiedzUsuń