środa, 31 grudnia 2014

Pieczone bliny ziemniaczane z jajkiem



Kochani, dzisiaj serwuję Wam odtłuszczoną wersję babcinych blinów. Ja je uwielbiam, jednak uważam, że smażone są za tłuste. Dlatego dzisiaj pieczemy!, Bliny są równie pyszne no i nie są tak kaloryczne. Do tego sadzone jajko i mamy świetny obiad.

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 łyżki mąki pszennej 
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsza kostki, cebulę obieramy i tniemy na ćwiartki. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Piekarnik rozgrzewamy 200 C, blachę wykładamy papierem pergaminowym i formujemy na niej zgrane placki na blachę wchodzi  9 placków. Pieczemy przez 20-25 minut aż się zarumienią.

Bliny świetnie smakują z sadzonym jajkiem. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają placuszki, cudowne zdjęcie (apetyczne).
    Wszystkiego Naj i Szczęścia w Nowym Roku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję 😊 Ja również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 😉

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe danie :-) Szczęśliwego Nowego Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ta odtluszczona (i ulatwiona) wersje plackow ziemniaczanych :D robilam juz jakis czas temu i jutro znowu beda na obiad ;-) w wersji z jajkiem :-)

    OdpowiedzUsuń