Pieczone bliny ziemniaczane z jajkiem
Kochani, dzisiaj serwuję Wam odtłuszczoną wersję babcinych blinów. Ja je uwielbiam, jednak uważam, że smażone są za tłuste. Dlatego dzisiaj pieczemy!, Bliny są równie pyszne no i nie są tak kaloryczne. Do tego sadzone jajko i mamy świetny obiad.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsza kostki, cebulę obieramy i tniemy na ćwiartki. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy 200 C, blachę wykładamy papierem pergaminowym i formujemy na niej zgrane placki na blachę wchodzi 9 placków. Pieczemy przez 20-25 minut aż się zarumienią.
Bliny świetnie smakują z sadzonym jajkiem.
Smacznego!
Pysznie wyglądają placuszki, cudowne zdjęcie (apetyczne).
OdpowiedzUsuńWszystkiego Naj i Szczęścia w Nowym Roku :D
Dziekuję 😊 Ja również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 😉
UsuńBardzo ciekawe danie :-) Szczęśliwego Nowego Roku :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ta odtluszczona (i ulatwiona) wersje plackow ziemniaczanych :D robilam juz jakis czas temu i jutro znowu beda na obiad ;-) w wersji z jajkiem :-)
OdpowiedzUsuń