poniedziałek, 22 grudnia 2014

Cytrusowe ciasto świąteczne




Świetny przepis na ciasto świąteczne dla tych, którzy są zabiegani albo nie potrafią piec. Wiem, wiem, że jak jest dobry przepis to zawsze powinno ciasto wyjść. Jednak ja znam kilka takich przypadków, "moja dobra koleżanka" nawet jak wszystko robi zgodnie z przepisem to ciasta nie wychodzą. Wtedy zwalamy winę na piekarnik hehe. Także to przepis specjalnie dla niej :), prosty i szybki, no i najważniejsze smaczny!

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 pomarańcze (ciasto może być tylko z pomarańczy)
1 duży grejpfrut ( nadaje lekkiej goryczy)
50 g gorzkiej czekolady
200 g serka mascarpone
100 g płatków migdałowych
50 g cukru trzcinowego

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Pomarańcze sparzmy i ścieramy skórkę. Cytrusy obieramy i kroimy w krążki o grubości 0,5 cm. Serem mascarpone ucieramy ze skórką pomarańczową i cukrem. Na koniec dodajemy 50 g płatków migdałowych.
Ciasto rozkładamy, boki ciasta zawijamy. Na środek ciasta rozkładamy masę serową i układamy na niej cytrusy. Wszystko posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i posiekaną czekoladą.



Pieczemy w rozgrzewamy piekarniku na 190 C przez 20-30 minut, aż brzegi się zarumienią.  


Słodkich Świąt!

2 komentarze:

  1. Fantastczna propozycja na coś pysznego i słodkiego :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń