środa, 3 grudnia 2014

Pasta alla bolognese dla dorosłych





Dzisiaj bardzo wykwintny obiad lub kolacja, jednak tylko dla dorosłych, na wyjątkowe chwile. Dlaczego dla dorosłych? W skład wyjątkowego sosu wchodzi sporo alkoholu, nie jest on wyczuwalny jednak aromat podkręca cały smak. Niby zwykły i znany sos dla większości z Was, a jednak inny. Do tego białe wino i kochani mężczyźni możecie się popisać z wieczorną kolacją. 

Porcja dla 4 osób.


Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego
680 g pasty pomidorowej  - Passata Rustica firmy CIRIO
50 ml koniaku
200 ml piwa pszenicznego
500 g makaronu casarece 
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
szczypta tymianku
szczypta oregano
kilka kropli tabasco
1 łyżeczka papryki czerwonej
łyżka oliwy do smażenia
sól, pieprz do smaku

100 g sera Lazur Skalmierzycki

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
W garnku gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.
Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy mięso, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy, doprawiamy i dodajemy piwo z koniakiem, dusimy aż większość wody wyparuje. Dodajemy pastę pomidorową, sos tabasco i świeżą bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.  

Podajemy makaron z sosem i starkowany serem Lazur. Idealnie komponuje się z białym winem. Włoską kolację możemy zrobić sobie w naszym domu. 




 Smacznego!


Zespół Blomedia.pl  zaopatrzył Niezły Młynek w produkty CIRIO



1 komentarz:

  1. Ja dodaję do spaghetti czerwone wino. Zupełnie inny smak niż bez. Z koniakiem też musi być pycha. :)

    OdpowiedzUsuń