czwartek, 18 grudnia 2014

Bożonarodzeniowe babeczki z makiem





Święta Bożego Narodzenia kojarzą się wszystkim z makiem i dobrze bo ja go uwielbiam. Dzisiaj świetna propozycja kruchych mini makowców. Ja przygotowuję je zawsze jeden dzień przed wigilią, pakuje w pudełeczka i wystawiam na stół  w pierwszy albo drugi dzień świąt.  Babeczki są świeże i chrupiące, a w wersji mini są idealne do świątecznej kawy. Zawsze są miłą niespodzianką, dla niespodziewanych gości, no i świetnie się prezentują.
Porcja wystarczy na 27 mini makowców.

Składniki:
ciasto 
1 margaryna
160 g cukru
5 żółtek
400 g mąki + do podsypania

nadzienie makowe
250 g maku
2 białka
1 szklanka cukru trzcinowego
kilka kropli olejku migdałowego 

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie:
Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i mielimy przez elektryczną maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białka na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie.

Wszystkie składniki ciasta zagniatam. Ciasto jest dość lepkie dlatego podczas rozwałkowywania delikatnie podsypujemy je mąką z obu stron. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wyciskamy metalową foremką kształt spodu, dociskami starannie palcami do metalowej foremki, napełniamy łyżeczką czubatą nadzienia makowego i dekorujemy wyciśniętą z ciasta gwiazdką.  

Babeczki pieczemy w temperaturze 190 C przez 15-25 min, aż ładnie się zarumienią z góry. 
Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem. 




Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Piękne:) Na pewno pojawią się u nas na Święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się w Twoim blogu :))) zaglądam tu codziennie ...
    Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję 😊 również życzę radosnych Świąt.

      Usuń
  3. Wyglądają pysznie. Do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te babeczki :-) do schrupania :-)

    OdpowiedzUsuń