Bożonarodzeniowe babeczki z makiem
Święta Bożego Narodzenia kojarzą się wszystkim z makiem i dobrze bo ja go uwielbiam. Dzisiaj świetna propozycja kruchych mini makowców. Ja przygotowuję je zawsze jeden dzień przed wigilią, pakuje w pudełeczka i wystawiam na stół w pierwszy albo drugi dzień świąt. Babeczki są świeże i chrupiące, a w wersji mini są idealne do świątecznej kawy. Zawsze są miłą niespodzianką, dla niespodziewanych gości, no i świetnie się prezentują.
Porcja wystarczy na 27 mini makowców.
Składniki:
ciasto
1 margaryna
160 g cukru
5 żółtek
400 g mąki + do podsypania
nadzienie makowe
250 g maku
2 białka
1 szklanka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i mielimy przez elektryczną maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białka na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie.
Wszystkie składniki ciasta zagniatam. Ciasto jest dość lepkie dlatego podczas rozwałkowywania delikatnie podsypujemy je mąką z obu stron. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wyciskamy metalową foremką kształt spodu, dociskami starannie palcami do metalowej foremki, napełniamy łyżeczką czubatą nadzienia makowego i dekorujemy wyciśniętą z ciasta gwiazdką.
Babeczki pieczemy w temperaturze 190 C przez 15-25 min, aż ładnie się zarumienią z góry.
Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
slicznie wygladają
OdpowiedzUsuńPiękne:) Na pewno pojawią się u nas na Święta.
OdpowiedzUsuńZakochałam się w Twoim blogu :))) zaglądam tu codziennie ...
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt
Dziekuję 😊 również życzę radosnych Świąt.
UsuńWyglądają pysznie. Do schrupania :)
OdpowiedzUsuńŚwietne te babeczki :-) do schrupania :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis...Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń