piątek, 22 stycznia 2016

Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim


Kolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba.

6 porcji

Składniki: 
1 duża makrela obrana
1 czerwona papryka
125 g świeżej rukoli
1 duża szalotka lub czerwona cebula
1 mango
100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane)
120 g sera koziego

sos
3 łyżki miodu
5 łyżek oliwy
2 łyżki musztardy dijon 
pieprz do smaku

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie: 
sos
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą ( najlepiej nadaje się do tego słoik, którym możemy mocno potrząsać).

Do miski wkładamy: paprykę pozbawioną nasion, tniemy na małą kostkę, cebulę siekamy w piórka, mango pozbawiamy pestki i skóry, następnie kroimy w małą kostkę, dodajemy ser pokrojony w kostkę, rukolę i makrelę. Całą sałatkę skrapiamy sosem i mieszamy. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie smaków :) Zawsze jesteśmy otwarte na takie propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łączenie i sprawdzanie nowych smaków jest ekstra 😊

      Usuń
  2. Same składniki są bardzo pyszne a jeszcze ten świetny sos na bazie miodu :) Extra :)

    OdpowiedzUsuń