środa, 13 stycznia 2016

Włoski wieczór z Lidlem - KONKURS



Kochani karnawał się rozpoczął, a Wy na pewno szykujecie nie jedną imprezę. Jak wiecie na Włoskich przyjęciach jest głośno i rodzinnie, do tego dużo wina i zabawa do rana.
Żeby na Waszym przyjęciu karnawałowym było mnóstwo pyszności razem z Lidl Polska  przygotowaliśmy Konkurs. 

Zadanie jest bardzo proste wystarczy w komentarzu pod postem napisać Waszą ulubioną Włoską przekąskę karnawałową oraz receptę na udaną zabawę. 

Najciekawsze 3 odpowiedzi zostaną nagrodzone koszem pyszności Włoskich. 

Skład 1 zestawu:
Makaron Cannelloni
Włoskie ciasteczka sort.
Spaghetti Tricolore HWG
Oliwki Bella di Cerignola
Sosy balsamiczne sort.
Sos z pomidorów daktylowych sort.
Sosy włoskie sort.
Suszone pomidory w oleju słonecznikowym
Filety z sardeli w oliwie z oliwek





Konkurs trwa do 19.01.2016 r. do godziny 23.59 wyniki opublikuję 21.01.2016 r. 

Zwycięzca będzie proszony o kontakt i przesłanie danych potrzebnych do wysyłki na adres kloss.katarzyna@gmail.com w terminie 3 dni od daty ogłoszenia wyników. Jeżeli dana osoba nie zgłosi się, zostanie wyłoniony inny zwycięzca.

Bardzo proszę o podpisanie się :) jeżeli piszesz komentarz anonimowy to proszę o podanie adresu email w komentarzu.

Nagroda zostanie wysłana tylko na terenie Polski w terminie 30 dni od daty nadesłania danych adresowych.

Pamiętajcie, że wszystkie Włoskie przysmaki będą dostępne w Lidlu od 18.01 do 24.01.2016 r.



Czekam na Wasze propozycje :) 

94 komentarze:

  1. Moją ulubioną przekąską karnawałową, którą sama przygotowuję są świderki pieczone z szynką prosiutto i łososiem, posypane tymiankiem. Maczane w dipie z awokado i sera ricotta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam serek ricotta :) Pamiętaj, że są dwa pytania i tylko pełna odpowiedź jest brana pod uwagę :) szybciutko uzupełniaj, bo przepis jest świetny

      Usuń
  2. Witam,

    Proponuje przepis na pełnoziarnisty stromboli bread z farszem z quinoa, mięsa mielonego i młodego szpinaku

    Składniki:
    farsz
    0,5 szkl. quinoa
    20 dkg mięsa mielonego z indyka
    1 szklanka młodego szpinaku
    4 łyżki marynowanego czosnku w oleju
    1/2 czerwonej papryki
    50 gram sera feta
    1 jajko
    pieprz,
    sól smaku

    1.Quinoa gotujemy zgodnie z przepisem, dokładnie odcedzamy. Szpinak płuczemy, suszymy i siekamy na drobno. Czerwoną paprykę i czosnek i fetę kroimy w kosteczkę.
    2. Mieszamy razem quinoa, mięso, szpinak, czosnek, ser i paprykę. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    ciasto:
    20 gram drożdzy
    1,5 szkl. letniej wody
    1 łyżeczka cukru
    3 szklanki mąki pełnoziarnistej
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka łuski gryczanej
    2 łyżeczki oleju z marynowanego czosnku
    1 jajko

    1. Drożdże mieszamy z połową szklanki wody i zostawiamy do spienienia (ok.5 minut ).
    2. Mąkę przesiewamy i łączymy ze sobą wszystkie suche składniki.
    3. Do ciasta dodajemy drożdże. Potem dolewamy resztę wody wymieszaną z oliwą.
    4. Zagniatamy gładkie ciasto, jeśli będzie się kleić - podsypujemy w trakcie zagniatania mąką.
    5. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
    6. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy 2 prostokąty o wymiarach zbliżonych do A4 (ciasta powinno wystarczyć na 2 "bagietki")
    8. Na tak wykrojone ciasto wykładamy cienką warstwę farszu. Zwijamy (niezbyt ścisło) jak makowiec.
    9. Ciasto nacinamy skośnie po wierzchu i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
    10 Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 35 minut

    Przepyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie nadaje się na każdą imprezę sylwestrową. Po pokrojeniu mamy od razu gotowe efektowne kanapki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowe , ten przepis jest bardzo fajny :) tylko jeszcze musisz uzupełnić odpowiedź bo są dwa pytania i będzie super. Tylko kompletne wykonanie zadania konkursowego będzie brane pod uwagę :) Powodzenia

      Usuń
  3. Hej,
    Dla mnie idealny karnawałowy wieczór to oczywiście ten spędzony w gronie znajomych. Wszyscy lubimy się dobrze zabawić i pośmiać, więc kiedy spędzamy ten czas w domu to zazwyczaj idą w ruch gry planszowe! Domyślam się, iż może to być staromodne, ale zabawa jest przednia! Do tego dobre półwytrawne wino i smaki, które przywołują nam włoskie klimaty, czyli miseczka dużych oliwek, chlebowe paluchy- tak zwane grissini- najczęściej z porządną dawką ziół, a do tego różne oliwy- czosnkowa, bazyliowa oraz koniecznie z chilli (dla podkręcenia atmosfery;)). Taki zestaw to dla mnie podstawa przy tworzeniu karnawałowej imprezy.

    Pozdrawiam,
    Kamila (kamila.mloczek@gmail.com)

    DOMOWE GRISSINI
    Składniki:
    duża szczypta drobnego cukru (2 łyżeczki)
    150ml letniej wody
    5g( 1,5 łyżeczki) suszonych drożdży
    1 łyżka oliwy
    225g zwykłej mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka przypraw (bazylia, oregano, kminek - dowolnie)

    Przygotowanie:

    1.W dużej misce połącz wodę z cukrem, wsyp drożdże i zaczekaj 5-6 minut, aż się spienią.Dolej oliwę, mąkę oraz sól i wymieszaj drewnianą łyżką, by powstała jednolita masa.
    2.Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj 5-6 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, nasmarowanej oliwą i poobracaj nim nieco, by się natłuściło. Przykryj miskę folią spożywczą, odstaw na półtorej godziny lub do podwojenia objętości w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
    3.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. lekko natłuść oliwą dwie blachy do pieczenia. Jednym uderzeniem pięści pozbaw ciasto nagromadzonego w nim powietrza. Wyjmij ciasto na oprószony mąka blat i rozwałkuj na prostokąt o bokach około 22x34 cm. Ułóż go dłuższym bokiem do siebie, a potem dużym, ostrym nożem pokrój wrzesz na podłużne paski.
    4.Rękami utocz z każdego paska wałeczek długości 26cm ( chociaż mogą być krótsze, zależy jak nam wygodniej jeść lub do czego ich potrzebujemy). Rozłóż paluszki na natłuszczonych blachach i piecz 25-35 minut lub do czasu, kiedy się zarumienią. Do ostudzenia przełóż na metalową kratkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jęsli ma być to zabawa karnawałowa to nie może zabraknąć na niej grissini!
    Składniki;
    40 dag mąki pszennej
    2 łyżeczki suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka soli czosnkowej
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka oregano
    ok. 50 ml oleju lub oliwy z oliwek
    ok. 200 ml ciepłej wody

    Dodatkowo;
    oliwa lub olej do posmarowania paluchów
    mak do posypania


    Przygotowanie;
    Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, cukier, oregano, starty na tarce czosnek i drożdże. Wlewamy oliwę a na samym końcu wodę. Jednak wlewamy ja stopniowo bo może okazać się, ze jest jej po prostu za dużo. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut. ( nie ma potrzeby aby było dłużej)
    Ciasto urywamy po kawałku i rolujemy jak najcieńsze wałeczki.(im dłuższe tym lepiej) Układamy w wyłożonej papierem foremce, smarujemy oliwą i posypujemy makiem, lub mak pomijamy. Tak przygotowane paluchy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy około 10-15 min. aż się lekko zezłocą.

    pozdrawiam! Ela. P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paluchy są spoko :) pamiętaj jednak, że zadanie konkursowe składa się z dwóch zadań. Koniecznie uzupełnij je :)

      Usuń
  5. Proponuję pełnoziarnistą foccacię.
    Składniki:
    • 10 g świeżych drożdży,
    • 150 ml ciepłej wody,
    • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1 łyżeczka soli,
    • oliwa z oliwek,
    • garść zielonych oliwek,
    • garść pomidorków koktajlowych;
    • gruboziarnista sól do posypania (użyłem himalajskiej różowej),
    • rozmaryn.

    Przygotowanie:

    1. Do kubka wrzucam drożdże, dodaję 50 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawiam aż drożdże zaczną rosnąć (około kwadrans).
    2. Mąkę wsypuję do miski robota i wymieszam z solą oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodaję drożdże oraz resztę wody. Składniki mieszam przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
    3. Blachę smaruję oliwą z oliwek.
    4. Ciasto wałkuję na prostokąt odpowiadający wielkości blachy i wykładam na blasze.
    5. Pozostawiam do wyrośnięcia na około 40 minut.
    6. Piekarnik rozgrzewam do 200 °C, ciasto posypuję solą morską i ziołami, wykładam oliwki i pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki.
    7. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut na złoty kolor.

    Podana ilość składników wystarczy na blachę o wymiarach 25×30 cm. Focaccię podaję skropioną oliwą.

    Wojtek
    kuchniazpasja@hotmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do takiej przekąski brakuje wina :) Wojtku, jaka jest Twoja recepta na udaną zabawę? Pamiętaj, że są dwa pytania i tylko kompletne odpowiedzi będą brane pod uwagę. Powodzenia i do dzieła :)

      Usuń
  6. Polecam przystawkę czyli koreczki Caprese na przyjęcie karnawałowe.

    Składniki:

    pomidorki koktajlowe
    1 opakowanie mozarelli mini
    świeża bazylia
    pieprz, sól
    opcjonalnie oliwa z oliwek
    wykałaczki

    Wykonanie:

    Pomidorki myjemy. Mozarelki wyjmujemy z zalewy. Na wykałaczkę nadziewamy mozarelki, małe pomidorki i listek bazylii. Układamy na talerzu, miseczce. Posypujemy przyprawami wg. uznania.

    Smacznego :)

    Anna Król
    slodkieniebo@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu w prostocie siła :) uzupełnij proszę jeszcze swoją receptę na udaną zabawę :)

      Usuń
  7. Witam :) Moja propozycja to :Quesadilla z kurczakiem, grillowaną papryką i jalapeño

    Składniki :
    tortilla - 1 opakowanie, 6 szt
    ser żółty - 400g
    papryczki jalapeño - 1 słoiczek
    papryka czerwona - 2 szt
    pierś kurczaka - 1 szt
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka - do smaku
    olej - 2 łyżki, do smażenia kurczaka

    Przygotowanie :
    Pierś z kurczaka przypraw i smaż na złoto. Pokrój na paski.
    Umyte papryki opiecz na grillowej patelni ,aż ich skórka stanie się zupełnie czarna (lub lekko posmaruj olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC). Gorące włóż do foliowego woreczka, zamknij i odczekaj 10 minut. Teraz łatwo zdejmiesz z nich całą skórkę. Papryki pokrój na cienkie paseczki.
    Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
    Na suchej patelni (użyłam grillowej, ale może być też zwykła) ułóż placek, na nim ser, kawałki mięsa, papryczki i paprykę, przykryj drugą tortillą. Smaż, aż ser się rozpuści, a placek zarumieni. Przewróć na drugą stronę i również podpiecz.
    Gotową quesadilla pokrój na 4 lub 8 porcji (trójkąty jak w pizzy). Jako dodatek proponuję podać pikantny sos pomidorowy lub guacamole.Tortille możecie jednak napełnić według własnego uznania, sprawdzi się pikantna chorizo, a nawet salami, można poeksperymentować też z włoskimi smakami i dodać suszone pomidory, oregano i oliwki. Kto co lubi :)
    A teraz recepta na udaną zabawę :
    Po pierwsze wyborowe towarzystwo,
    dobra muzyka,
    dobre jedzenie,
    wyśmienite drinki ( nie za dużo :D),
    zabawa do rana,
    dużo tańca i śpiewania :)
    Pozdrawiam Tresa Pankiewicz

    teresa.pankiewicz@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój przepis na przystawkę jest bardzo prosty i smaczny :)
    Zawijane salami z serem cheddar w cieście francuskim

    Składniki :
    1 Ciasto francuskie
    8 plasterków salami
    8 Plastrów sera cheddar
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Szczypta soli i pieprzu
    20 g parmezanu do posypania

    Przygotowanie :
    Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
    Rozwałkuj ciasto i pokrój w duże kwadraty
    Na każdy kwadrat rozłożyć równomiernie salami i ser cheddar
    Każdy kwadrat zwinąć ciasno w tzw roll up'y
    Ułożyć zrulowane ciasto na blasze i posmarowuj pędzlem z oliwą z oliwek, przypraw solą i pierzem
    Na koniec posyp z serem i piecz w piekarniku przez 20 minut.Smacznego
    Polecam do tego dip, kto jaki najbardziej lubi :)

    Moją receptą na świetną zabawę jest dobrane towarzystwo, przepyszne przekąski,które serwuję oraz wysokoprocentowe drinki. Oczywiście głośna muzyka , dużo tańca i śmiechu :)

    Anita Sikorska

    sikorskawaw@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka przystawka skradła moje serce :) nic tylko zaczynać imprezę

      Usuń
  9. Mój przepis włączy włoskie, głębokie smaki z naszą polską gruszką. Marynowana przez noc w oliwie z oliwek, cytrusowa mozzarella z goryczą rukoli, słodką gruszką oraz chrupiącą, czosnkową bagietką to połączenie wprost wyśmienite.
    Sałatka jest idealnym przepisem na przyjęcia, szczególnie serwowana na dużym talerzu zwróci uwagę naszych gości. Dzięki temu będą widoczne wszystkie warstwy od rukoli po orzechową pierzynkę, które nie zginą w wysokiej, masywnej misie w której zazwyczaj podaje się sałatki.

    RUKOLA Z MARYNOWANĄ MOZZARELLĄ, GRUSZKĄ I DOMOOWYMI GRZANKAMI CZOSNKOWYMI
    Potrzebne składniki:
    Mozzarella opakowanie 125 g
    Nie duża gruszka
    2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    Rukola
    Orzechy włoskie
    Dobra oliwa z oliwek
    Bagietka na grzanki
    czosnek
    Sól, pieprz ziołowy, świeża bazylia

    Do woreczka strunowego wkładam odsączoną kulkę mozzarelli i całą zalewam oliwą z oliwek oraz świeżym sokiem pomarańczowym. Do smaku dodaję pieprz ziołowy i sól. Tak zamarynowaną mozzarelle odkładam do lodówki najlepiej na całą noc.

    Na ozdobnym talerzu wykładam umytą rukolę. W rękach rwę (nie kroję) zamarynowaną, odsączoną z oliwy mozzarellę i swobodnie rozrzucam po rukoli. Następnie kroję wzdłuż gruszkę w cieńkie plastry i również rozkładam na nasz talerz z rukolą. Na patelni podprażam orzechy włoskie, które następnie drobno siekam. Naszą sałatkę polewam po wierzchu oliwą z oliwek, dodaję sól i pieprz a całość posypuję orzechami włoskimi.

    Bagietkę kroję na skośne kromki i grilluję na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu, kiedy na chlebie znajdą się „prążki”. Chrupiące kromki nacieram obranym ząbkiem czosnku i również polewam oliwą oraz dodaję sól i pieprz. Kromeczki posypuję również świeżymi liśćmi Bazyli i gotowe układam wokół talerza. Goście będą musieli sami nałożyć sobie sałatkę oraz grzanki na talerz i tu już zacznie się zabawa- bo ja nałożyć sałatkę tak żeby mieć więcej mozzarelli niż koleżanka obok? ;)

    A recepta na dobrą zabawę? Bardzo prosta! Dużo pysznego jedzenia gotowanego wcześniej z całym sercem, dobra muzyka w tle i towarzystwo które uwielbia jeść to sukces gwarantowany! A jeszcze w tajemnicy dodam, że jeśli naprawdę chcemy kupić naszych gości to podajmy im makaron z domowym Pesto pietruszkowym ;)

    Dobrej zabawy!

    Małgorzata,
    giemeggie@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny przepis, a przepis na zabawę :D podoba mi się i to bardzo

      Usuń
  10. Witam serdecznie!

    Nigdy zabawa karnawałowa dodatkowo w stylu włoskim nie uda się bez dużej porcji wina i mini przekąsek :) wg mnie nic nie smakuje lepiej jak potrwa przygotowywana wspólnie , podczas kiedy jest mnóstwo humoru i świetnej energii. Dlatego najlepiej zaprosić gości na wspólne przygotowywanie potraw , gdzie każdy ma swój pomysł na przystawkę :) na końcu suto zastawić stół i zacząć degustację przy głośnej włoskiej muzyce - na pewno przydadzą się rekwizyty do przebrania się :)

    Moja włoska przekąska :

    Szaszłyki z grillowanych tygrysich krewetek z roladkami z cukinii.

    Przepis:
    KREWETKI: minimum 2-3h przed marynować w martini i czosnku. Po tym czasie ugrilować je na masełku max 3min by były jędrne.
    ROLADKI Z CUKINI : pociąć cukinię wzdłuż na 1cm plastry , skropic solą by lekko poścuiłą woda , grillować/usmażyć.
    Następnie po wystygnięciu smarujemy je zmieszanym serkiem smietankowym z wyciśnietym czosnkiem i miętą na końcu rolujemy.

    Z tak przygotowanych składników tworzymy szaszłyki. Nabijamy rulonik, krewetki, rulonik i krewetki. Proporcje dowolne :)
    Kładziemy na duży talerz, skrapiamy oliwą i balsamico i gotowe:)

    I jak to mówią włosi :

    BUON APPETITO !! :) :)




    Gabriela Lach
    gabriela_lach@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, ja też uwielbiam imprezy na których wspólnie gotujemy.

      Usuń
  11. Składniki dobrej zabawy karnawałowej;
    - paczka przyjaciół
    - 5 litrów mocnego alkoholu

    - 2 kg dobrego humoru

    - 1 kilo pozytywnego nastawienia

    - i 4 kilo przekąsek do zjedzenia



    To wszystko razem mieszamy ze sobą i pieczemy w temperaturze pokojowej przy dżwiękach skocznej muzyki:)





    A oto przepis na tosty, które robię nie tylko w karnawał.

    Składniki:

    8 kromek chleba tostowego

    2-3 kulki sera mozarella

    1-2 paczki pomidorów koktajlowych

    2 łyżki oliwy

    świeża bazylia

    zioła np: prowansalskie, pieprz i sól



    Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Na kromki chleba układam ser , skrapiam oliwą i posypuję ziołami. Wkładam do piekarnika i piekę maks. 25 min. Gdy tosty są gotowe, układam pomidorki i przystrajam świeżą bazylią. Tosty są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam i życzę smacznego:)





    Iwona Lutyńska

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy to nie smutne ze moim ulubionym karnawałowycm włoskim daniem jest pizza?:( zaletą jest ze sprawdza sie w każdej sytuacji, szczególnie kiedy pochłonięta przygotowaniami do imprezy nie mam czasu na gotowanie czegoś innego. Może dzieki Pani udałoby mi sie stworzyć prawdziwy włoski wieczor:) Sposobem na udana zabawę jest przede wszystkim dobry humor, czesto ze znajomymi czytamy dowcipy z książek z żartami, polecam;)!
    Adres e mail: wasilewska.marti@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to nie smutne 😊 przyznam się, że pizza i spaghetti to dania, które najczęściej się powtarzają u mnie. Szybkie i zawsze są pycha 😊

      Usuń
  13. Składniki dobrej zabawy karnawałowej;
    - paczka przyjaciół
    - 5 litrów mocnego alkoholu

    - 2 kg dobrego humoru

    - 1 kilo pozytywnego nastawienia

    - i 4 kilo przekąsek do zjedzenia



    To wszystko razem mieszamy ze sobą i pieczemy w temperaturze pokojowej przy dżwiękach skocznej muzyki:)





    A oto przepis na tosty, które robię nie tylko w karnawał.

    Składniki:

    8 kromek chleba tostowego

    2-3 kulki sera mozarella

    1-2 paczki pomidorów koktajlowych

    2 łyżki oliwy

    świeża bazylia

    zioła np: prowansalskie, pieprz i sól



    Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Na kromki chleba układam ser , skrapiam oliwą i posypuję ziołami. Wkładam do piekarnika i piekę maks. 25 min. Gdy tosty są gotowe, układam pomidorki i przystrajam świeżą bazylią. Tosty są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam i życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  14. Moja ulubiona włoska przekąska idealna na karnawał to czosnkowa ciabatta z pomidorami.
    oto przepis:
    Składniki:
    jedna ciabatta
    cztery pomidory
    sos sałatkowy francuski
    6 łyżek oliwy z oliwek
    ząbek czosnku
    kilka listków świeżej bazylii
    Przygotowanie:
    na początku sparz pomidory w gorącej wodzie, wystudź w zimnej i zdejmij skórkę.
    następnie wszystkie pomidory przekroić na 4 części, pozbyć się pestek, miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do miski.
    Sos sałatkowy francuski wymieszaj z trzema łyżkami oliwy po czym dodaj go do pomidorów.
    Ciabattę kroimy na kromki, skrapiamy oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
    Chrupiące grzanki natrzeć ząbkiem czosnku, położyć na nie pomidory.
    Całość udekorować porwanymi listkami bazyli.
    Jeśli chodzi o receptę na udaną zabawę. Według mnie wystarczy towarzystwo najbliższych osób, dobre wino i sporządzone wcześniej przystawki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka ciabatta jest świetna również na kolację

      Usuń
  15. Moją ulubioną włoską przekąską jest mozarella z pomidorami . Wiem że to banalne , ale ja ją wprost uwielbiam . Pomidorki koktajlowe kroję na połówki , wykładam na talerz wyłożony liśćmi rukoli i przekładam mini kulkami mozarelli . Polewam to oliwą z odrobiną sosu włoskiego firmy Winiary i gotowe . Błyskawicznie się ją przygotowuje i jest przepyszna . Zawsze pierwsza znika ze stołu . A co do recepty na dobrą zabawę , to wystarczą tylko dobrzy znajomi , najlepiej z poczuciem humoru i nic więcej nie potrzeba .
    Serdecznie pozdrawiam Mariola .

    mwkedzierscy@gmail.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja ulubiona przekąska Sylwestrowa to : sałata z gruszką, serem błękitnym, orzechami włoskimi, ogórkiem z miodem i polana sosem balsamicznym, do tego pyszna chrupiąca grzanka z czosnkiem <3 krakersy z serkiem mascarpone i pietruszką oraz odrobiną soli morskiej. I na koniec takie przegryzki jak: oliwki nabijane na wykałaczki z papryką i serkiem żółtym. A moja recepta na udaną zabawę to przede wszystkim: odrzucenie trosk, chwila zapomnienia o problemach i całym świecie, dużo uśmiechu i życzliwość dla bliskich osób, opowiadanie kawałów, żartów, śmiesznych historii i lampka dobrego wina przy doborowym towarzystwie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Moje ulubione jedzonko to: Cannelloni ze szpinakiem i szynka w sosie serowym
    Skladniki:150g szynki
    150g mrozonego szpinaku
    150g riccota
    1 jajko
    1/3 szklanki startego parmezanu lub grana padano
    1/4 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
    1/4 lyzeczki mielonego bialego pieprzu
    12 rurek cannelloni
    Sos serowy:
    600ml mleka
    2lyzki masla
    2 lyzki maki
    100g startego sera (mozzarela, gruyere)
    szczypta mielonego bialego pieprzu
    Przygotowanie Cannelloni:
    Szynke drobno posiekac lub rozdrobnic w melakserze,dodaz romrozony i odcisniety szpinak, riccote i jeszcze raz razem rozdrobnic.Dodac jajko,starty ser parmezan,galke muszkatolowa oraz mielony pieprz, krotko zmiksowac lub wymieszac lyzka. powstalym nadzieniem , za pomoca malej lyzeczki , napelnic surowe rurki makaronu .Ulozyc je w formie zaroodpornej z zachowaniem mylych odstepow. piekarnik nagrzac do 180stopniC.Cannelloni polac sosem serowym i wstawic do piekarnika , piec przez ok.25minut.
    Sos serowy:
    mleko podgrzac prawie do zagotowania.W oddzielnym garku roztopic maslo, dodac make i mieszajac podgrzewac na malym ogniu przez minute.Stopniowo dodawac mleko mieszajac rozga na gladka mase zagotowac co chwile mieszajac. Po zagotowaniu podgrzewac jeszcze przez 10 minut co chwile mieszajac az sos troche zgestnieje .Odstawic z ognia, dodac starty ser mieszajac roztopic na jednolita mase. Doprawic mielonym bialym pieprzem.
    Recepta na udana zabawe:dobre towarzystwo , duzo tancow i spiewania do bialego rana. pyszne drineczki i wloskie przekaseczki!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawa propozycja 😊 tylko nie ma autografu 😞 proszę się podpisać

      Usuń
    2. Agnieszka Klaus

      Usuń
  18. Składniki: - 500 g mąki pszennej włoskiej typu 00, jeżeli nie znajdziecie, to koniecznie wymieszajcie mąkę według następującej numeracji: 250 g mąki tortowej typ 450 z 250 g mąki pszennej typ 500. - 10 g drożdży - 250 ml ciepłej wody - płaska łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru - 4 łyżki oliwy. Wykonanie: - Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z około 4 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. - Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto. - Dopiero teraz dodać sól - ponownie zagnieść ciasto i wcierać sól, która je rozgrzewa. To przyspiesza działanie już wymieszanych wcześniej drożdży. - Pamiętajmy, nigdy nie wolno dodawać i mieszać równocześnie soli z drożdżami. Natomiast, jeśli ciasto będzie za twarde, trzeba wlać jeszcze trochę wody. Na sam koniec dolać oliwę i wszystko razem ponownie zagnieść. - Ciasto trzeba wyczuć, tzn. podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć. - Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny. Najlepiej pod wilgotnym przykryciem, w głębokiej misce tak, by nie wyschło. Krystian Szymanowicz podpowiada, by po prostu włożyć je do worka, zawinąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 min. - Po wyrośnięciu kulę ciasta podzielić na dwie części. Z każdej wywałkować (lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni) duży krążek o średnicy ok. 40 cm (jeśli chcemy uzyskać pizzę na cienkim cieście) lub o mniejszej średnicy (jeśli gustujemy w pizzy na grubszym cieście). - Sposób pieczenia to kolejna sztuka do opanowania mistrzostwa. Jak widzicie, wszystko niby proste, ale sekret tkwi w praktyce, w końcu po którymś razie wam wyjdzie - uśmiecha się Krystian. - Nie każdy ma w domu piec do pizzy Krystian zaznacza, że jeżeli pieczemy w domu w zwykłym piekarniku, to istnieją 2 sposoby. Jednym z nich jest pieczenie szamotowe. - Jest to najlepszy sposób, ale nie każdy posiada szamot w domu. Jeżeli lubicie pizzę robić samodzielnie, to naprawdę zachęcam do kupienia takiego kamienia do piekarnika - zaleca Krystian. - Wtedy wystarczy rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury i wsunąć pizzę na rozgrzany szamot, bez żadnych blach. Piekarnik wyłączamy i pieczemy na rozgrzanym szamocie przez 5-8 min. Ciasto robi się chrupkie od spodu, a na górze nabiera koloru upieczonej bułeczki. - Drugi sposób pieczenia pizzy (bez szamotu) to po prostu ułożenie jej na tradycyjnych blaszkach wysmarowanych oliwą i włożenie do piekarnika. Czas pieczenia to 6-10 min (zależy od rodzaju blaszki). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury (200 st. od góry i 300 st. - czy też maksymalną - od dołu), tym razem go nie wyłączamy. Pilnujemy, by ciasto się nie przypaliło od spodu. Oczywiście przed upieczeniem ciasto smarujemy ulubionym sosem pomidorowym z ziołami i nakładamy nań wybrane przez siebie składniki. Przepis na sos Składniki: - pomidory pelati w puszce, całe bez skórki (znajdziemy je niemal że w każdym sklepie w puszkach po 250 g). - jedna łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru - 2 łyżeczki oregano - 3 łyżeczki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: - Pomidory przelać do większego i głębszego pojemnika, rozmiksować blenderem i wymieszać z resztą składników, wstawić do lodówki na 1 godz. - Ciepłe ciasto pizzy smarujemy najlepiej zimnym sosem.Wychodzi super,polecam sprawdzony przepis-po 2 lakturach -ksiazek o Italii rozsmakowalismy sie z moim M w kuchni Wloskiej:) adres emailowy-kornelka@onet.com.pl pozdrawiamserdecznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Moją ulubioną włoską przekąską karnawałową jest frittata, ja polecam Frittatę z łososiem w chlebie tostowym

    Składniki:

    - 6 jajek
    - 50 ml śmietanki 12%
    - 50 g żółtej mozzarelli
    - 100 g łososia wędzonego
    - 1/2 pęczka szczypiorku
    - 8 kromek chleba tostowego
    - sól
    - pieprz
    - masło


    Przygotowanie:

    Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce, dodajemy starty ser. Całość mieszamy. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojonego w drobną kostkę łososia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Chleb tostowy wałkujemy jak najcieniej aby dał się ułożyć w kokilkach. Kokilki smarujemy w środku masłem, wkładamy do środka chleb tostowy tak żeby wypełnił dno i boki. Wlewamy do środka przygotowaną masę i wkładamy do nagrzanego piekarnik do 200 stopni (trzeba to zrobić od razu żeby masa nie wsiąknęła w chleb). Pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut żeby frittata odpoczęła. Podajemy na ciepło lub zimno. Ja użyłam ośmiu kokilek o średnicy 8 cm i pojemności ok. 150 ml.

    A przepis na udaną imprezę jest taki że każdy z gości przynosi przygotowaną przez siebie przekąskę tematyczną czyli na włoską imprezę. Nikt nie mówi innym co będzie przygotowywał a potem jest niespodzianka gdy się okazuje że są dwie takie same potrawy i jest porównanie kto zrobił lepiej a wszystko to przy winie i głośnej muzyce

    http://kulinarnezycie.blogspot.com/2016/01/frittata-z-ososiem-w-chlebie-tostowym.html

    Izabela Szczypek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze zwykłego chleba tostowego wychodzi bardzo fajne danie :)

      Usuń
  20. Moim zdaniem najlepszy przepis na udaną zabawę jest grupa dobrych przyjaciół, przy których czuje się najlepiej na świecie i którzy potrafią sprawić, że każda impreza będzie świetna nie zależnie od miejsca czy okoliczności. Jak ma się takich przyjaciół to nawet wieczór w dresie przed telewizorem z nimi może skończyć się niezapomnianą imprezą.
    Moją ulubioną karnawałową przekąską są tzw.ślimaczki, są to zawijańce z ciasta drożdżowego z zielonym pesto, szynką parmeńską, suszonymi pomidorami i mozzarellą. Przepis banalny, a robi się je naprawdę szybciutko.
    Ciasto drożdżowe (ale dobrze się sprawdza też francuskie) ja robię z przepisu mojej mamy: drożdże mieszam z przegotowaną, letnią wodą z łyżką oleju i odrobiną soli, powoli dodaje mąkę i zioła prowansalskie mieszając całość drewnianą łyżką, daje tyle mąki ile zabiorą drożdże. Zagniatam i zostawiam do wyrośnięcia. Zielone pesto: oliwki zielone, kilka ząbków czosnku, liście bazylii, oliwa i tarty parmezan (do zawijańców robie je w wersji bez orzechów, bardziej mi takie smakuje) do blendera i ucieram na gładką masę. Drobno kroje suszone pomidory i trę mozzarellę. Następnie rozwałkowuje cieniuteńko ciasto, smaruje je pesto i układam plastry szynki, pokrojone pomidory i mozzarellę, wszystko ciasno zwijam i kroje na paseczki po 3-4cm. Zawijańce piekę w piekarniku, do momentu aż ciasto się zarumieni. I gotowe, można podawać w wielu kombinacjach z przeróżnymi sosami.
    karolynka.ubysz@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie "banalne" przepisy często w smaku bronią się najlepiej :)

      Usuń
  21. Młynek Niezły ,Niezły Młynek chcesz odbywać wspaniałą imprezę karnawałową to zaproś na ten blog całą swą rodzinę .U mnie członkowie familii różny wiek mają i chętnie posty Kasi czytają .Nie każdego na imprezy w lokalach stać więc z patentów imprezowych Kasi trzeba garściami brać .Nie można się załamywać krzyczeć w głos trzeba być jak Katarzyna Kloss .Jest to niezwykle inteligentna kobieta ,która działa na swoim blogu jak istna rakieta .Dla mnie Niezły Młynek to radość całej mojej rodzinki a ja zapraszam wszystkich na pyszne Pizzerinki .Jest to włoska pizza w wersji mini ,która wiele dobrego dla podniebienia czyni .Do jej przygotowania potrzebne nam będą dwie szklanki mąki pszennej dla organizmu wręcz zbawiennej .Można ją jeść bez wyrzutów sumienia do woli ale należy dodać do jej wnętrza łyżkę soli .Jeśli ktoś we włoską kuchnie mocno wierzy niechaj do Lidla po wspaniałe produkty uderzy .Tutaj tydzień kuchni włoskiej mają i same pyszności w tym niesamowitym sklepie sprzedają .Pizzerinki w mojej rodzinie je zarówno człowiek stary jak i młody ale nie można zapomnieć nigdy o dodaniu do nich szklanki ciepłej wody .Blog Niezły Młynek wielu ludzi swym szacunkiem do Fanów zadziwi a w Pizzerince musi być dwie łyżki oliwy .Cel jest pobożny :) trzeba dodać również 5 dkg drożdży .Dla mnie Pizzerinki to coś do zrobienia łatwego i potrzebny nam będzie karton sosu pomidorowego .Włoska kuchnia nigdy smakuje tak samo jeśli dodamy pieprz ,oregano .Dla mnie wszystkie włoskie potrawy są bardzo zdrowe a w Pizzerince musi królować zawsze pesto bazyliowo -czosnkowe .Szynka ,ser ,boczek ,ser Dor blu na widok tych smacznych składników brakuje mi tchu .Teraz przechodzę do Pizzerinek przygotowania niechaj i u Was włoski smak się wyłania .Do naczynia mąkę wsypujemy sól , drożdże, oliwę i ciepłą wodę wlewamy a na pewno coś niepowtarzalnego w smaku zyskamy .Pizzerinki smakują zarówno chłopcom jak i niewiastom i wyrabiamy przez 10 minut z gracją ciasto .Blachę mąką obsypujemy i pyszny włoski smak rodzince fundujemy . Ciasto rozwałkowujemy i do rodzinki się uśmiechamy a następnie na średnie koła go wykrawamy .Na te koła sos pomidorowy,pesto wlewamy a na pewno to co najlepsze swej rodzince damy .Mój dziadziuś to istny skoczek on kładzie na pizze pomidory, cebulę, salami, cebulę, suszone pomidory, szynkę, ser Dor blu oraz świeży boczek .Ja na punkcie włoskich potraw dostaję smakowego bzika i rozgrzewam do 200 stopni wnętrze piekarnika i niechaj dobry smak przez całą kuchnie przenika .Po 15 minutach Pizzerinki na talerze wykładamy i ze smakiem zjadamy .
    adawa1983@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakochałam się w tym wierszyku i przepisie na pizzerinki

      Usuń
  22. Didżej mojej imprezy karnawałowej to chrupiące salami, potrafiące rozkręcić każde przyjęcie. Towarzyszą mu rozbawione ciemne czereśnie i energetyzujące listki świeżej mięty. Na parkiet wskakują kawałki ciabatty proszące do tańca roztańczone liście sałaty rzymskiej. W rytmie włoskich szlagierów zgrabnie poruszają się też sól i pieprz oraz 2 łyżki oliwy.

    Jak powstał ten karnawałowy mix?
    Plasterki grillowanego salami połączyły się z 20 wypestkowanymi czereśniami, garścią listków mięty, szczyptą soli i pieprzu oraz porwaną sałatą rzymską. Wszystko skropione dwiema łyżkami oliwy wylądowało na pokrojonym bochenku ciabatty.

    Mamy już karnawałową przekąskę. A jaki jest przepis na udaną zabawę?

    Zostawić wszystkie smutki za drzwiami i rzucić się w wir szampańskiej zabawy. Delektować się czerwonym, dobrym winem i poddać się imprezowemu szaleństwu.

    Anna
    mac.annaa@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze bez śniadania jestem, a przepis pobudził moje kubki smakowe

      Usuń
    2. Polecam przepis :) Warto spróbować!
      Anna

      Usuń
  23. oliwki oplecione ciastem francuskim i upieczone w piekarniku, znikają w mgnieniu oka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przystanka znikająca w mgnieniu oka jak koreczki.

      Usuń
  24. canelloni ze szpinakiem w sosie serowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos serowy jest jednym z moich ulubionych sosów

      Usuń
  25. Moja recepta na udaną zabawę:

    Rp.
    Buteleczka czerwonego wina x 2 op
    świetny humor (niekoniecznie w tabletkach) 300 g
    dobra energia 250 ml
    uśmiech w syropie 150 ml

    A oto recepta na udaną przekąskę:

    Rp.
    paluszki krabowe 1op 200 g
    ser parmezan 1 op 150 g
    kiść winogron 150 g
    majonez quantum satis (tyle, ile trzeba)
    Pokrój, zmieszaj, niech powstanie sałatka
    D.S. doustnie

    Dr. Italiano Asioliano
    asia8914@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na zabawę wyborny do tego świetna sałatka. Udana zabawa murowana

      Usuń
  26. Nasza ulubiona imprezowa, ale nie tylko wloska przekąska to : Nadziewane radicchio !! Naprawdę smaczna ! Składniki:
    1 duży liść radicchio rosso (lub 2 mniejsze)
    1 łyżka mięsa mielonego
    1 łyżka posiekanych ulubionych ziół
    1 łyżka sera mascarpone
    Sól, pieprz, oliwa . Radicchio umyć, osuszyć.

    Mięso mielone wymieszać z serkiem mascarpone i ziołami, doprawić do smaku. Można dodać też inne ulubione składniki, na przykład suszone pomidorki czy kapary, które zaostrzą smak.

    Farsz nałożyć na liść i zawinąć brzegi tak, by stworzyły rodzaj futerału.

    Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oliwy, delikatnie ułożyć nadziewane radicchio i zapiekać przez pół godziny.
    Gdybyśmy wcześniej przesmażyli mięso, można by wówczas skrócić czas przebywania radicchio w piekarniku do kwadransa.

    Delikatna przystawka z włoską fantazją. Szybko się robi a smakuje nieziemsko !

    OdpowiedzUsuń
  27. Conchiglie Rigate, czyli muszle na słodko z żurawiną i jabłkami
    Składniki: ok. 15 szt. Conchiglie, 1 jajko, 1 jabłko, żurawina, pół szklanki śmietany, 3 łyżki cukru
    Sposób przygotowania:
    1. Muszelki na leży ugotować al. Dente.
    2. nagrzać piekarnik 180 stopni
    3. Jajko, śmietanę i 2 łyżki cukru wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
    4. Jabłko obrać i pokroić na kawałki, a następnie podgotować.
    5. Pod koniec gotowania dodajemy żurawinę i przez chwilę gotujemy. Dosładzamy 1 łyżkę cukru.
    6. Ugotowane muszelki studzimy i nadziewamy jabłkami z żurawiną.
    7. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem śmietanowym.
    8. całość pieczemy w przez ok. 20 min.

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszna włoska lasagne
    Potrzebne mi będą: kilka płatów makaronu, 30 dag mięsa mielonego, pieczarki, papryka słodka (czerwona, żółta), cebula czerwona, kukurydza z puszki, ząbek czosnku, papryczka chilli, kilka orzechów włoskich – wszystko pokrojone w drobną kostkę. Do tego dowolne przyprawy, np. pieprz, chilli w proszku, bazylia, majeranek oraz starta na tarce gorgonzola.
    Sos beszamelowy – 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 szklanki mleka, pieprz, sól, gałka muszkatołowa.

    Sposób przygotowania
    Sos - masło należy rozpuścić w rondelku dodając mąkę. Całość wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Należy pamiętać, aby nie przysmażyć masy. Powoli należy dolewać mleka jednocześnie mieszając na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i uzyska jednolitą konsystencję.
    Pojedyncze płaty lasagne przekładamy farszem (wszystko pokrojone w drobną kostkę), dodajemy mięso mielone, doprawiamy, posypujemy gorgonzolą i dodajemy sos beszamelowy. Przykrywamy kolejnym płatem makaronu i ponownie nakładamy farsz i sos. W ten sposób układamy kilka pięter. Oczywiście każdy może skomponować swój zestaw dodatków do farszu według własnego uznania. Całość należy zapiekać ok. 20 minut.

    Barbara Z
    blackpearl20@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lasagne to jedna z moich ulubionych potraw włoskich :)

      Usuń
  29. Kiedy imprezy czas nadchodzi,
    z pomocą zawsze Lidl przychodzi,
    wieczór włoski dziś zagości,
    gdy w piekarniku pizza dochodzi,
    na salonach sałatka z rukoli gości:
    Pomidorki, parmezan, czosnek dla radości,
    oliwa z oliwek, ocet balsamiczny,
    odrobina soli, pieprzu nie zaszkodzi.
    Wszystko razem połączone smakiem uwodzi.
    Ilość dowolna nie chcemy przecież gości zagłodzić.
    Tak się naszej imprezie powodzi,
    na stół wino wchodzi,
    każdy, każdemu słodzi,
    i tak cały wieczór nam schodzi!

    OdpowiedzUsuń
  30. Kiedy imprezy czas nadchodzi,
    z pomocą zawsze Lidl przychodzi,
    wieczór włoski dziś zagości,
    gdy w piekarniku pizza dochodzi,
    na salonach sałatka z rukoli gości:
    Pomidorki, parmezan, czosnek dla radości,
    oliwa z oliwek, ocet balsamiczny,
    odrobina soli, pieprzu nie zaszkodzi.
    Wszystko razem połączone smakiem uwodzi.
    Ilość dowolna nie chcemy przecież gości zagłodzić.
    Tak się naszej imprezie powodzi,
    na stół wino wchodzi,
    każdy, każdemu słodzi,
    i tak cały wieczór nam schodzi!

    Kinga B.
    kh.brzozowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Gdy karnawał dumnie wkracza na parkiety i salony,
    czule ku bufetom zerka człek po Świętach rozpieszczony,
    łaknąć wciąż nowych rozrywek, dla języka i dla brzucha...
    Ta zasada i Polaka tyczy, i Włocha-łasucha!

    A karnawał w stylu włoskim? Kochani, Lidl i ja wiemy,
    co podać w takim wypadku, aby nie zaliczyć ściemy!
    W Lidlu znajdziecie produktów gotowych wybór bogaty,
    a ja... cóż, ja proponuję specjał prosto z mojej chaty
    na wielkopolskiej prowincji, czyli CIASTO CAPPUCCINO,
    które uderza do głowy lepiej niźli włoskie wino!

    Wspaniałe jak włoska bryza, delikatne jak Bernini
    skryty w niejednej katedrze... z podniebieniem cuda czyni,
    duszę wzrusza jak piosenka wyśpiewana w pięknej mowie
    włoskiej... chcecie na to przepis? Jest niżej, panie, panowie! :)

    * * *

    WYBORNE CAPPUCCINO

    Składniki na ciasto:

    4 łyżki mąki tortowej
    4 łyżki budyniu śmietankowego
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jaja

    Składniki na krem:

    2 opakowania budyniu śmietankowego
    1/2 litra mleka
    1 kostka tłuszczu
    15 dag cukru pudru
    2 łyżki rozpuszczalnej kawy, zaparzone w 1/3 szklanki wody (ostudzone!)

    Przygotowanie ciasta:

    Mąkę, budyń i proszek wymieszaj i przesiej.
    Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno mikserem. Dodawaj po trochu cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Gdy powstanie sztywna piana, wmieszaj do niej także żółtka i znów zmiksuj.
    Następnie dosypuj po trochu mąkę z budyniem i proszkiem, delikatnie mieszając ciasto łyżką, aż powstanie gładka masa.

    Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj łyżkę budyniu czekoladowego i delikatnie wymieszaj. Drugą część zostaw bez zmian.

    Dwie równej wielkości blachy wyłóż papierem do pieczenia.
    Wylej ciasto na blachy i wyrównaj powierzchnię.
    Piecz w temperaturze 175 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem przez około 20-25 minut.

    Po upieczeniu - wystudź.

    W tym czasie przygotuj krem.

    Krem:

    Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu i wystudź. Kasię utrzyj z cukrem na puch. Wciąż ucierając, dodawaj na zmianę ostudzoną kawę i budyń, aż powstanie gładka masa.

    Łączenie elementów:

    Na jasny biszkopt wyłóż połowę kremu kawowego. Z biszkoptu czekoladowego odkrój 1/4, wysusz lekko w piekarniku i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pozostałe 3/4 rozerwij na kawałki i ułóż na warstwie kremu. Następnie drugą połową kremu posmaruj powstałą warstwę ciemnego ciasta. Wierzch posyp startym biszkoptem czekoladowym.

    Możesz także zamiast okruszków biszkoptu użyć czekolady startej na wiórki, ale moim zdaniem wtedy robi się ono ciut za słodkie. ;)

    Takie ciasto znakomicie smakuje każdemu koneserowi - czy to z Italii, czy z Polski! :) Smacznego karnawału!

    A tu fotka:

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2214906219382&set=a.2214871418512.2129337.1449381022&type=3&theater

    anulawawrzyniak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślinka mi pociekła :) właśnie czytam i piję kawę, niestety bez takiego słodkiego cudeńka

      Usuń
  32. Jak włoska przekąska to tylko muszlowe Conchiglioni !!! I na ciepło i na zimno ;) gdy już przestanie liczyć się prestiż a zacznie liczyć zabawa.
    Zrobiłam już je kilka razy , we Wigilię nawet w wersji z tuńczykiem ,ananasem i szpinakiem, bajka bajka. Jednak Sylwestrowo to z mięskiem jednak polecam. Koniecznie by smak by był lepszy można wkroić szynkę parmeńską , obsypać parmezanem... mniam , mamma mia ! A żeby jednak urozmaicić zabawę Sylwestrową polecam w tej np. potrawie ukryć malutką papryczkę Chili ! Zwyciężca ( a z pewnością go zauważymy ;) dostanie od nas np. Szampana gratis do domu, ze wstążeczką w kolorze papryczki ;)

    Pozdrawiam.
    Kasia Nowak tolkas3@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to zdecydowanie przystawka na miliony sposobów i każda jest inna :)

      Usuń
  33. Jak włoska przekąska to tylko muszlowe Conchiglioni !!! I na ciepło i na zimno ;) gdy już przestanie liczyć się prestiż a zacznie liczyć zabawa.
    Zrobiłam już je kilka razy , we Wigilię nawet w wersji z tuńczykiem ,ananasem i szpinakiem, bajka bajka. Jednak Sylwestrowo to z mięskiem jednak polecam. Koniecznie by smak by był lepszy można wkroić szynkę parmeńską , obsypać parmezanem... mniam , mamma mia ! A żeby jednak urozmaicić zabawę Sylwestrową polecam w tej np. potrawie ukryć malutką papryczkę Chili ! Zwyciężca ( a z pewnością go zauważymy ;) dostanie od nas np. Szampana gratis do domu ;) ze wstążeczką w kolorze papryczki ;)

    Pozdrawiam.
    Kasia Nowak tolkas3@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Przepis na potrawę
    Włoska lazania z owocami morza

    Składniki
    ilość porcji: 6
    1 cebula, posiekana
    2 łyżki masła
    340 g serka wiejskiego
    225 g serka śmietankowego
    2 łyżeczki suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki soli
    1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
    1 jajko
    2 puszki (po 300 ml) skondensowanej zupy-kremu z pieczarek
    1/3 szklanki (80 ml) mleka
    1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    1/2 szklanki (120 ml) białego wina
    250 g przegrzebków
    250 g filetów z flądry
    250 g krewetek, obranych i odżyłowanych
    500 g płatów makaronu lasagne
    60 g startej mozzarelli
    2 łyżki startego parmezanu
    Dodaj do listy zakupów
    Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 1godz. › +10min. odstawienie › Gotowe w: 1godz.30min.
    Makaron lasagne ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
    Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. W misce wymieszać serki z bazylią, solą, pieprzem, jajkiem i podsmażoną cebulą. Odstawić.
    Zupę z puszki wymieszać z mlekiem i czosnkiem. Dodać wino, przegrzebki, filety z flądry i krewetki. Odstawić.
    W naczyniu żaroodpornym układać następujące warstwy: cienką warstwę sosu z owocami morza, 1/5 płatów lasagne, 1/2 mieszaniny serowej, 1/5 płatów, 1/2 sosu z owocami morza, 1/5 płatów, 1/2 mieszaniny serowej, 1/5 płatów, 1/2 sosu i pozostałe płaty. Wierzch posypać startymi serami.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Piec przez 45-60 minut. Wyciągnąć z piekarnika i przed podaniem odczekać 10 minut.
    sposób podawania
    Wspaniale smakuje z sałatką ze świeżego szpinaku.
    Przepis na zabawę:

    Włoska muzyka,może coś z San Remo
    Włoska atmosfera,nie musimy byc grzeczni
    Włoskie stroje,ma byc kolorowo i niesztampowo
    Włoskie wino,włoskie sery

    burgundowo@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam, owoce morza w takiej wersji ... już mi ślinka cieknie

      Usuń

  35. Moja ulubiona włoska potrawa to -sałatka Caprese
    Wszystkim dobrze znana, pyszna, prosta, zdrowa, każdemu zawsze smakuje więc miejsce u mnie na stole często znajduje.
    Składniki:

    2 duże kulki sera mozzarella
    2-3 duże pomidory
    5 łyżek ciemnego octu balsamicznego
    1/2 łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka cukru
    pieprz z młynka
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    10 łyżek oliwy z oliwek
    5-6 gałązek świeżej bazylii

    Wykonanie:
    Pomidory i ser mozzarella pokroić w okrągłe plasterki, układać na dużym talerzu dookoła na przemian. Ocet balsamiczny wlać do kubeczka, wsypać sól, cukier, bazylię, odstawiam na 10 minut, następnie dokładnie mieszam. Na koniec dolewam oliwę (ok. 6 łyżek), ponownie mieszam, polewam łyżką równomiernie pomidory i mozzarellę. Odstawiam na 5-10 minut do lodówki, przed podaniem posypuję pieprzem z młynka, układam listki świeżej bazylii i polewam sałatkę oliwą. Najlepiej smakuje z zapiekaną czosnkową bagietką. Dla tych co lubią wydziwiać dodaje jeszcze jajka i oliwki do sałatki – jest jeszcze bardziej pożywna ;-)
    Oprócz tego pizzę domowej roboty z owocami morza podaję, uśmiecham się, żartuję i do zabawy innych motywuję.
    Dobrane towarzystwo, rozrywkowa muzyka i wesołe żarty
    -to sprawdzona recepta na udane party!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często na imprezach goszczą u Nas sałatki, ta z pewnością smakuje super

      Usuń
  36. Jedną z moich ulubionych przekąsek jest tatar z tuńczyka na ziemi z lasuskładniki
    1 opakowanie tuńczyka w oleju
    1 cebula czerwona
    1 ogórek kiszony
    1 papryka czerwona marynowana

    sos
    1 łyżka musztardy rosyjskiej
    1 łyżka glassy balsamicznej

    Dekoracje
    grzybki marynowane
    1 papryka zielona marynowana
    szczypiorek
    tymianek Wykonanie
    Przygotowanie sosu. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju z tuńczyka
    dodajemy musztardę,glasę wszystko dokładnie mieszamy wstawiamy do
    lodówki w celu schłodzenia.
    Paprykę czerwoną, zieloną, cebulę i ogórek kroimy w kostkę. Na
    talerzu pędzlem smarujemy sos, na którym stawiamy rant. Na spód
    układamy paprykę czerwoną, ogórek kiszony, cebulę czerwoną, tuńczyka
    oleju. Na sosie układamy pokrojoną zieloną paprykę, grzybki,
    szczypiorek, tymianek. Można doprawiać solą i pieprzem jak ktoś lubi
    bardziej wyrazisty smak.

    OdpowiedzUsuń
  37. Cytryny faszerowane tuńczykiem.składniki

    3 cytryny
    1 puszka tuńczyka Princes
    3 pomidory suszone Ponti
    2 jajka
    ząbek czosnku
    3 łyżki majonezu kieleckiego
    sól, pieprzWykonanie
    Cytryny myjemy, kroimy na połówki. Z każdej połówki ścinamy piętkę, żeby było łatwo je postawić. Miąższ cytryny wydrążamy usuwamy błonki i pestki, drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo, ciekamy. Pomidory suszone drobno siekamy. Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy, mieszkamy z połową cytrynowego miąższu, pomidorami, jajkami, roztartym czosnkiem, majonezem. Przyprawiamy do smaku. Masą napełniamy wydrążone cytryny, ozdabiamy według uznania. Przed podaniem schładzamy.

    OdpowiedzUsuń
  38. Galette na maślance z pieczonych warzyw składniki
    na ciasto
    2,5 szkl mąki
    2 łyżeczki soli
    1 szkl masła
    schłodzona maślanka

    serek cukinia
    bakłażan
    marchewka
    cebula
    pomidory
    papryka
    oliwa z oliwek
    sól,pieprz
    dynia

    wykonanie
    ciasto
    Mąkę,sól i masło zagnieść razem dolewać po trosze maślankę aż do uzyskania spójnego ciasta,Uformować w kul,zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minutPieczone warzywa
    W czasie gdy się ciasto chłodzi,upiec warzywa
    Formę do zapiekania wysmarować oliwą ,ułożyć na nie pokrojone warzywa i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do momentu aż zmiękną i zarumienią się.
    Po wyjęciu ciasta z lodówki odstawić na 5 minut,następnie rozwałkować na kształt koła.Należy zostawić przynajmniej 2 cm brzegu-będzie później zwijany by utrzymać nadzienie. Na środek środku rozsmarować twarożek/lub pokruszyć ser,rozłożyć pieczone warzywa.Brzegi zakładać,tak by otulić nadzienie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stopni i piec około 20-25 minut lub do momentu,gdy ładnie się zarumienią.
    Podawać skropione octem balsamicznym z sałatą.

    OdpowiedzUsuń
  39. Pizza z miodowym kozim serem i borówkami15g świeżych drożdży lub 18 suchych
    450ml cieplej wody
    1.5 łyżeczki cukru
    750g mąki pszennej
    3 łyżeczki soli
    2,5 łyżki oliwy z oliwek

    Na nadzienie
    2-3 opakowania kremowego koziego sera
    5 łyżek miodu
    świeże borówki amerykańskie
    świeże listki tymianku
    świeżo mielony pieprz
    oliwa z oliwek
    ocet balsamiczny
    Wykonanie
    ciasto na spód
    Drożdże wymieszać w kubku z 150 ml ciepłej wody,cukrem i 2,5 łyżkami mąki.Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,Mąkę przesiać do miski,dodać sól rozczyn drożdży,oliwę oraz resztę ciepłej wody.Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny ( lub krócej jeśli szybciej podwoi objętość)
    Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części,obsypać mąką,rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blaszce lub papierze do pieczenia odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (można pominąć ten etap)
    Nadzienie
    Serek wymieszać z miodem. Spody na pizzę lekko podpiec i na podpieczonych rozsmarować kozi ser,na wierzchu łożyć borówki i posypać tymiankiem
    Zapiekać w temp 200 stopni do momentu aż całość ładnie się zrumieni. Po upieczeniu można skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym lub miodem/syropem klonowym
    Podawać z sałatą
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Grillowane brzoskwinie z kozim serem i szynką parmeńskąskładniki
    9 brzoskiwiń
    1-2 rulony koziego sera
    18 plastrów szynki parmeńskiej
    oliwa z oliwek
    ocet balsamiczny
    świeży rozmaryn
    Rozgrzać powierzchnię do grillowania.Brzoskwinie umyć,osączyć, przepołowić i usunąć pestki. Kozi ser pokroić na grube plastry(po jednym na każdą połówkę brzoskwiń) Brzoskwinie ułożyć na rozgrzanym grillu wewnętrzną stroną aż lekko się zarumienia (ok 1 minuty) następnie odwrócić,ułożyć na wierzchu plastry koziego sera i zapiekać)grillować aż owoce zmiękną,a ser zacznie się lekko topić. Skropić z wierzchu oliwą i octem posypać świeżym siekanym rozmarynem. Przekładać na talerze i skradając z boku plastry szynki parmeńskiej. Podawać z kawałkami pieczywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest jedna z moich ulubionych wersji zjadania brzoskwiń

      Usuń
  41. Crumble z pomidorkami pod chlebową parmezanowo kruszonkąskładniki
    1 kg pomidorków koktajlowych
    1 opakowanie sera feta
    5-6 ząbków czosnku
    świeży tymianek i bazylia
    oliwa z oliwek
    100 g sera tartego parmezan
    Wykonanie
    Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Dodać pomidorki i przez minutę podpiekać ( nie dłużej by zapobiec popękaniu pomidorków.

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, Pomidorki z oliwą i czosnkiem przełożyć do żaroodpornego naczynia.Fetę pokruszyć i rozsypać między pomidorki, dodać zioła . Całość jeszcze raz wymieszać, by składniki połączyły się równomiernie.
    Z czerstwej bułki lub chleba wyciągnąć miąższ. Pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę,wrzucić na nią okruszki i chwilę podpiekać.Zdjąć z ognia. Połączyć ze świeżo startym parmezanem i ułożyć na pomidorkach.
    Wstawić do piekarnika i zapiekać od 20-25 minut,do momentu aż chlebowa kruszonka nabierze złotego koloru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Crumble zazwyczaj zajada się na słodko, ta wersja wymiata

      Usuń
  42. koszyczki wytrawne z ciasta filo z gorzką czekoladaLekkie bardzo chrupiące koszyczki filo wprowadzają do dania dodatkową fakturę. Połączenie farszu z kaszy jaglanej z gorzką czekoladą odkrywa nowe smaki dla podniebienia.

    1 szkl kaszy jaglanej

    200g mielonego udźca z indyka

    1 cebulka,

    100g smażonych prawdziwków na maśle

    1 jajko

    ser mocarella

    masło

    ciasto filo

    czekolada gorzka E.Wedel.

    sól, pieprz do smaku

    Masło rozpuszczamy w rondelku ostawiamy do wystygnięcia. Ciasto filo smarujemy roztopionym masłem, czynność powtarzamy 3 razy. Ciasto kroimy na kwadraty 17cm x 17 cm. Układamy w foremce do pieczenia babeczek pojedyncza tworząc koszyczek.

    Farsz Kasze jaglaną gotujemy według przepisu. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na której smażymy mielonego indyka, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pod koniec smażenia dodajemy prawdziwki . Do ugotowanej kaszy dodajemy farsz mięsny ser wbijamy jajko mieszamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Na ciasto filo wykładamy farsz wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 15 minut. Delikatnie wyjmujemy koszyczek, układamy na kiełkach. Całość posypujemy startą gorzką czekolada

    OdpowiedzUsuń
  43. Rolada z tuńczyka

    składniki

    4 opakowania tuńczyka w oleju

    2 jajka

    sól

    10 ml oliwy z oliwek

    natka pietruszki

    4 łyżki startego parmezanu

    czerstwa bułka

    starka skórka z jednej cytryny

    wykonanie

    Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na małe kawałki. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy tuńczyka, natkę pietruszki, namoczoną i odciśniętą bułkę, skórkę z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy na jednorodną rzadką masę. Arkusz papieru pergaminowego smarujemy oliwą, wykładamy masę. Zawijamy i obwiązujemy nitką. Roladę układamy na sitku do gotowania na parze i gotujemy około 20-30 minut. Roladę wyjmujemy,studzimy wyjmujemy z papieru.

    Oliwę z oliwek mieszamy z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, natką pietruszki i sokiem z cytryny.

    Roladę podajemy z sosem.

    OdpowiedzUsuń
  44. Co to za przyjęcie bez TORTU?
    Co to za włoska impreza bez PIZZY?

    Hmm, a może by tak połączyć te 2 wyborne dania? :)

    Proponuję coś, co ożywi każdą imprezę karnawałową we włoskim stylu, stanie się tematem kulinarnych ploteczek jeszcze długo w czasie postu, rozkocha w sobie smakoszy włoskiej kuchni i wywoła rumieńce na policzkach pizzo-łasuchów...

    Ten tort jest jak Al Bano i Romina Power, jak śpiew gondoliera, jak oświadczyny w samym sercu Rzymu - rozkręci każdą włoską imprezę!


    TORT PIZZOWY
    W WERSJI HAWAJSKIEJ
    Z PIECZARKAMI

    Składniki:

    400 g mąki pszennej
    200 ml letniej wody
    20 g drożdży
    20 ml oleju lub oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    bazylia, oregano, pieprz

    Sos:
    przecier pomidorowy
    pieprz
    sól
    trochę cukru
    czosnek
    2-3 łyżki wrzątku
    przyprawy (bazylia, oregano)

    ulubiony ser (mozzarella, wędzony, radamer...)
    pokrojone cieniutko pieczarki (jeśli lubicie, mogą być przysmażone na masełku i z cebulką - ale surowe też wspaniale smakują)
    szynka dobrej jakości
    suszone pomidory domowej roboty
    cząstki ananasa z puszki

    Przygotowanie:

    Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy, a potem odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia pod przykryciem (w ciepłym miejscu).

    Mieszamy przecier z resztą składników na sos.

    Kroimy ser, szynkę, odsączamy ananasa.

    Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części - 1 ma być większa, reszta - mniej więcej równa.

    Wałkujemy każdy z 3 kawałków i wycinamy obręczą od małej lub średniej tortownicy (ok. 20 cm średnicy) koło.
    Układamy 3 koła na blasze i podpiekamy w 180 stopniach przez ok. 10 minut (aż lekko "spuchną").

    W tym czasie wykładamy spód i boki tortownicy ciastem z 4 większego kawałka.

    Smarujemy sosem, układamy składniki pizzy (1/4 z nich).

    Na tym układamy podpieczony i wystudzony spód. Smarujemy sosem, układamy składniki... i powtarzamy to z pozostałymi spodami. U mnie na wierzchu, no cóż, z rozpędu nie starczyło już na wierzch ananasa i szynki. ;)

    Tort pizzowy pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem).
    Takie danie zachwyci domowników - i nie znajdziecie go w żadnej pizzerii, tylko we własnym domu. Wystarczy wykorzystać ten przepis! :)

    Pozdrawiam i życzę smacznego!
    Mirka Wawrzyniak
    wawrzyniakmirka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  45. Moja ulubiona Włoska przekąska karnawałowa to pyszna i chrupiąca Bruschetta z pomidorami, cebulą, czosnkiem i ziołami z dodatkiem mozzarelli. Natomiast moja recepta na udaną zabawę to:
    - całe grono wybornego towarzystwa,
    - fura jedzenia i picia,
    - wiadro ulubionej muzyki,
    - 3 szklanki tańców,
    - 3 garście uśmiechu,
    - 2 łyżki dobrych dowcipów,
    - tabliczka czekolady,
    - szczypta pikanterii.

    Werka :)
    weroniq_bn@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie proste dania często rządzą na naszych imprezach

      Usuń
  46. Moja ulubiona włoska przekąska karnawałowa to przekąska z pomidorów, świeżych truskawek, czarnych oliwek i delikatnej mozzarelli. Danie efektowne i zaskakujące fuzją aromatów, podkreślonych balsamicznym vinaigrette.

    Potrzebujemy:
    5 pomidorów
    50 g mozzarelli
    2 duże truskawki
    6 czarnych oliwek
    sól morska
    świeżo mielony pieprz
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka aromatycznego vinaigrette

    Dwa ładne pomidory odłożyć. Pozostałe 3 sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić i usunąć wnętrze (wykorzystać do zupy lub sosu pomidorowego). Pokroić w drobną kostkę. Połowę pokrojonego pomidora dusić pod przykryciem z odrobiną oliwy - do uzyskania gęstej pulpy. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i dodać resztę pokrojonego pomidora, wymieszać, a następnie wystudzić.
    Mozzarellę, oliwki i truskawki pokroić w kosteczkę. Wymieszać z pulpą pomidorową, doprawić oliwą i vinaigrette.
    Odłożone 2 pomidory pokroić w plastry (ściąć wierzch i spód tak, aby równo i stabilnie stały). Plastry pomidorów przekładamy przygotowaną wcześniej masą. Dekorujemy sałatą, kiełkami lub liśćmi szpinaku i skrapiamy vinaigrette balsamicznym lub kremem balsamicznym.

    Moja recepta na udaną zabawę:
    W karnawale każda okazja jest dobra, by się spotkać i pobawić. Nie trzeba wyjeżdżać daleko, wystarczy miłe towarzystwo, fajna muzyka, lodówka, smaczne i szybkie apetyczne przekąski, ciekawa dekoracja i udana impreza gwarantowana.

    OdpowiedzUsuń
  47. Włoska przekąska? Moje założenie jest takie, że to ma być przekąska, coś małego, może nie tak, żeby było potrzebne POWIĘKSZENIE, ale nie musimy mówić od razu o ilościach w klimatach UCZTY BOGÓW... Chociaż - nie powiedziano, że nie ma być smacznie...
    Co proponuję? Choć kucharka ze mnie nędzna, żadna tam włoska MAMMA ogarniająca kuchnię, więc asekuracyjnie proponuję kuchenne działanie w towarzystwie. Takie kulinarne MIASTO KOBIET.
    Cóż oferuję? Oliwki wszelkiego rodzaju ułożone stosami na talerzach, niczym STROMBOLI w MIEŚCIE BOGÓW, suszone pomidory ułożone na czosnkowych grzankach, pachnące tak, że nie pogardziłby nim nawet CASSANOVA (czosnek to afrodyzjak?). Mozarella, błyszcząca białymi kulkami, z kolorowymi wykałaczkami będzie wywoływać wśród gości prawdziwe OPĘTANIE... I miseczki z pastą (nikt o tym nie nakręcił filmu! co jest rzeczą przynajmniej skandaliczną). Zielone z pesto, czarne - wymieszane niczym GRA ZŁUDZEŃ z kalmarami, czerwone, z suszoną papryką...
    Oczywiście - przewidziano też danie główne, ale... ale nie o tym miałam pisać. To co jest na entree powinno wystarczyć.

    A jak zrobić i rozkręcić dobrą imprezę? Cóż, mój dom (CASA MIA :) ) jest jak RZYM, MIASTO OTWARTE... Zapraszam i czekam, choć to pewnie nie wystarczy. Dołożę do tego kilka butelek CHIANTI, taki WŁOSKI KAPRYS, dających odrobinę radości. A potem? Możemy pobawić się w domową LA STRADĘ i pooglądać filmy - licząc, że sąsiedzi nas pobłogosławią za ciszę, miast wzywać policję (znaną nam ze ZŁODZIEI ROWERÓW). Możemy poopowiadać historie, jak w DEKAMERONIE, licząc, że nasze nosy nie urosną do monstrualnych rozmiarów, jak u PINOKIA... Możemy poruszyć ZMYSŁY (i sąsiadów) muzyką, albo - jak prawdziwe MAŁŻEŃSTWO PO WŁOSKU - nieco się pokłócić...

    Choć myślę, że do tego nie dojdzie. Na kolejną przekąskę położymy corneto, torrone i cantucci... LA DOLCE VITA złagodzi obyczaje, wyprowadzi nas na taras, i razem będziemy podziwiać jak LA LUNA świeci nad Poznaniem...

    bengalik@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  48. O, co ja widzę w tym koszyku? Moje ukochane oliwki, suszone pomidory i sos z pomidorów! Zaraz zrobiłabym włoską pizzę z tymi produktami. Pizza to idealna recepta na udaną zabawę, wpasuje się w każdą prywatkę. Czy ktoś zna osobę która nie lubi pizzy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przyznam, że nie znam :) Ja uwielbiam.

      Usuń