wtorek, 12 stycznia 2016

Tortilla z kapustą kiszoną i łososiem



Jakiś czas temu gotowaliśmy razem z innym blogerami i Karolem Okrasą na Stawach Milickich. Jednym z dwóch dań była kanapka rybna, którą przygotowaliśmy wspólnie z Kuchennymi Wariacjami. Przepis ten skradł serce Karola, mam nadzieje, że i Wasze serca skradnie. 

2 porcje

Składniki: 
2 tortille
200 g świeżego filetu łososia
200 g kapusty kiszonej
0,5 łyżeczki kminku
2 ogórki kiszone
odrobina startego imbiru
1 główka czosnku
4 łyżki majonezu
sok z jednej limonki
1 łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku
odrobina oliwy do skropienia

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 

Przygotowanie: 
Czosnek przecinamy na pół i skrapiamy oliwą pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20 minut.

Łososia tniemy na paski, grubość ok 2 cm i marynujemy w soku z limonki oraz 0,5 łyżeczki curry. 

Ogórka tniemy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu razem z kapustą i kminem, aż soki ładnie odparują. 

Upieczony czosnek wyciskamy do miseczki i dokładnie miażdżymy, dodajemy majonez i curry, dokładnie mieszamy aby powstał sos. 

Łososia obsmażamy lub grillujemy na bardzo rozgrzanej patelni z każdej strony aż ładnie się zarumieni. 

Na placek tortilli układamy na środek usmażoną kapustę,  łososia i polewamy sosem, całość zawijamy i grillujemy aby kanapka ładnie się zacisnęła. 




Smacznego!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj tak, budka z takim kebabem by wymiatała :D

      Usuń
  2. Wow jakie świetne połączenie smaków :) Muszę to wypróbować przy najbliższej okazji :) Więcej tak świetnych i oryginalnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń