Tortilla z kapustą kiszoną i łososiem
Jakiś czas temu gotowaliśmy razem z innym blogerami i Karolem Okrasą na Stawach Milickich. Jednym z dwóch dań była kanapka rybna, którą przygotowaliśmy wspólnie z Kuchennymi Wariacjami. Przepis ten skradł serce Karola, mam nadzieje, że i Wasze serca skradnie.
2 porcje
Składniki:
2 tortille
200 g świeżego filetu łososia
200 g kapusty kiszonej
0,5 łyżeczki kminku
2 ogórki kiszone
odrobina startego imbiru
1 główka czosnku
4 łyżki majonezu
sok z jednej limonki
1 łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku
odrobina oliwy do skropienia
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
Czosnek przecinamy na pół i skrapiamy oliwą pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20 minut.
Łososia tniemy na paski, grubość ok 2 cm i marynujemy w soku z limonki oraz 0,5 łyżeczki curry.
Ogórka tniemy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu razem z kapustą i kminem, aż soki ładnie odparują.
Upieczony czosnek wyciskamy do miseczki i dokładnie miażdżymy, dodajemy majonez i curry, dokładnie mieszamy aby powstał sos.
Łososia obsmażamy lub grillujemy na bardzo rozgrzanej patelni z każdej strony aż ładnie się zarumieni.
Na placek tortilli układamy na środek usmażoną kapustę, łososia i polewamy sosem, całość zawijamy i grillujemy aby kanapka ładnie się zacisnęła.
Smacznego!
Taki kebab po polsku :D
OdpowiedzUsuńOj tak, budka z takim kebabem by wymiatała :D
UsuńNajlepsza kanapka ;)
OdpowiedzUsuńWow jakie świetne połączenie smaków :) Muszę to wypróbować przy najbliższej okazji :) Więcej tak świetnych i oryginalnych przepisów :)
OdpowiedzUsuń