czwartek, 28 stycznia 2016

Pieczona golonka z indyka


Coś dla miłośników golonki :) Niestety nie każdy może jeść golonkę ze względów zdrowotny, a ją kocha tak jak Ja :) Mam dla Was zdrowszą wersję z indyka, smakuje równie pysznie.



Składniki 
2 golonki z indyka 
2 średnie cebule 
4 ząbki czosnku 
1 łyżeczka majeranku 
gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
pół łyżeczki mielonej ostrej papryki 
1 łyżeczka zmielonej kolendry 
pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu i soli 
100 ml jasnego piwa 
2 łyżki oliwy 
3 łyżki miodu 
tłuszcz gęsi do smażenia

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj 


Przygotowanie:
W misce łączymy ze sobą oliwę ,słodką i ostrą paprykę ,pieprz, sól, majeranek, kolendrę. Taką mieszanką nacieramy golonki i odstawiamy na noc do lodówki. 

Mięso wyjmujemy z lodówki 30 min przed pieczeniem. Kroimy cebule na pól, a czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę gęsiego tłuszczu i obsmażamy po 3 min z każdej strony następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy razem kolejne 3 min. Następnie wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy piwem ,dodajemy gałązkę rozmarynu ,przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 170 C pieczemy 40 min. Po tym czasie golonki przewracamy i pieczemy następne 40 min. Po upływie czasu odkrywamy nasze naczynie , golonki oblewamy miodem i pieczemy w 190 C jeszcze 15 min . 
Podajemy z  puree i buraczkami na ciepło. 




Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Niby nie lubimy golonki ale takiej z indyka jeszcze nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za nią, ale może bym się skusił na kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. pięknie dziękuję.

    OdpowiedzUsuń