Pieczona golonka z indyka
Coś dla miłośników golonki :) Niestety nie każdy może jeść golonkę ze względów zdrowotny, a ją kocha tak jak Ja :) Mam dla Was zdrowszą wersję z indyka, smakuje równie pysznie.
Składniki
2 golonki z indyka
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka zmielonej kolendry
pół łyżeczki grubo zmielonego pieprzu i soli
100 ml jasnego piwa
2 łyżki oliwy
3 łyżki miodu
tłuszcz gęsi do smażenia
Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Przygotowanie:
W misce łączymy ze sobą oliwę ,słodką i ostrą paprykę ,pieprz, sól, majeranek, kolendrę. Taką mieszanką nacieramy golonki i odstawiamy na noc do lodówki.
Mięso wyjmujemy z lodówki 30 min przed pieczeniem. Kroimy cebule na pól, a czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę gęsiego tłuszczu i obsmażamy po 3 min z każdej strony następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy razem kolejne 3 min. Następnie wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy piwem ,dodajemy gałązkę rozmarynu ,przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 170 C pieczemy 40 min. Po tym czasie golonki przewracamy i pieczemy następne 40 min. Po upływie czasu odkrywamy nasze naczynie , golonki oblewamy miodem i pieczemy w 190 C jeszcze 15 min .
Podajemy z puree i buraczkami na ciepło.
Niby nie lubimy golonki ale takiej z indyka jeszcze nie jadłyśmy :D
OdpowiedzUsuńWarto spróbować 😊
UsuńNie przepadam za nią, ale może bym się skusił na kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńTen kawałeczek by Ci posmakował 😊
UsuńSuper przepis. pięknie dziękuję.
OdpowiedzUsuń